Fotografier © Medley så klart, tror inte de misstycker
[2023-05-04]
...
på Medley, 'ny' musikscen i Malmö med ett inspirerande programtänk
Redaktör'n har en ny kärlek. Efter en enda dejt. Men var inte orolig, Redaktörskan sitter i orubbat bo. Nej, Redaktör'n har fastnat för en 'ny' musikscen i Malmö. 'Medley' heter den, ett ord till vilket lexikonet ger synonymen 'blandning'. Ett mycket passande namn.

Medley ligger centralt, 5 minuters promenad från Gustaf Adolfs torg. När du stiger in i lokalen möter du i första rummet en bardisk på vänster sida, matbord till höger. Passerar du disken (köp en god öl först!) girar du till vänster in i en korridor med en disk att hänga vid till vänster, en rad bord till höger. Och så till slut, spellokalen. Som inte är jättestor men desto gemytligare. I know it's only rock'n roll but I like it!

OK, sådana ställen finns väl här och var? Men poängen är just själva medleyt, blandningen. Här samsas de lokala blues- och soulakterna med altcountry made in USA, singer/songwriters, indiepop och punk. Som om bluesföreningens blå kvällar förlagts till Pustervik.

Ett axplock av i huvudsak lokal blues: 5/5 Steve Grahn Family Blues Band, 10-11/5 Håkan Nyberg and his Bluesmen med Pontus Snibb, 20/5 Sir Åsling, 23/5 Chico Lindwall ’s Blue Tuesday och 15/6 The Fu Bar + Peter O Ekbergs Blau Punk.

Och så gäster från USA, 27/6 Texas Blues Guitar Summit: Anson Funderburgh - Mike Morgan - Shawn Pittman.

Dessutom ett lokalt soulband den 27/5, formidabla Karin Tingne Soul Revue.

Men också altcountrypionjärerna The Long Ryders
(US), punkgruppen The Outcasts (UK), Sator Trio som består av Chips Kiesbye, Kent Norberg och Heikki Kiviaho. Plus New Valley String Band med sånger om kärlek och relationer, till ett dansgolv fyllt av glädje och energi. På fiol, banjo, gitarr och stämsång. Sa vi blandning?

Vilket givetvis ger en blandad (stam)publik åldersmässigt. Hänger du ofta på Medley och diggar altcountrygäng kanske du upptäcker att bluesbanden inte är så pjåkiga. Indiepopfansen hittar Karin Tignes soulband? Och vice versa förstås. Förhoppningsvis.

Det är väl ingen hemlighet att man inom bluesförenings- och bluesmusikerkretsar ibland funderar över 'hur föryngrar vi publiken'. Vilket enligt ordets bokstav tyvärr är omöjligt, sa' den grånade Redaktör'n. Men tänk på klyschan ”Om berget inte kan komma till Muhammed får Muhammed komma till berget”. Är det omöjligt att dra en yngre musikpublik till bluesspelningarna kanske man kan placera de blå banden på de scener dit en yngre publik gärna går.

Och där slutar dagens uppsats. Du käre läsare vet precis lika mycket som Redaktör'n vilka musikscener vi f.n. har i Göteborg. Plats för konstruktiva idéer!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress