[2011-06-21]
... Commander Cody and His Lost Planet Airmen: "Live from Deep in the Heart of Texas" PARAMOUNT (1974)


Commander Cody and His Lost Planet Airmen var bandet som fick Redaktör'n att börja lyssna på country. En upptäckt gjord dels via Lennart Wretlind - musikprofet i radion - och dels via min countrykunnige polare Gunnar. Tack för det! Då lyssnade jag mest på blues, bluesrock och psychedelia, men det var mycket lätt att börja tycka om Commander Codys musik.

Det sanslösa svänget på pedalsteelen var inte helt olikt en slidegitarrist, Telecastern twangade och gnistrade, det var över huvud taget en grym rock'n'rollfeeling på musiken (ingen mescountry det här!) och texterna var klart fyndiga. Hade bandet varit engelsmän hade det nog sorterats in under rubriken 'pubrock'. Den BRA varianten, den som innebar band som Eggs Over Easy, Brinsley Schwartz, Kursaal Flyers, Ducks Deluxe osv. Men nu var de amerikaner.

"Live from Deep in the Heart of Texas" är bandets fjärde platta, inspelad på Armadillo World Headquarters i Austin, Texas. Ett fantastiskt musikställe, aktivt 1970 - 1980, tyvärr borta idag. Omslaget på plattan är designat av konstnären Jim Franklin, mannen som gjorde armadillon, Texas niobandade bältdjur, till en symbol för outlaw music från Austin Texas.

Exakt detta livealbum (LPns låtlista etc.) hittar jag f.n. inte på Spotify - men i stället kan man exempelvis lyssna på "Live From The Armadillo World Headquarters 1973 & The Capitol Theatre 1975". Det duger precis lika bra som introduktion till Commandern och hans gubbar. Och hur bra bandets tidiga studioalbum än var - för det var de! - så gjorde bandet sig alltid bättre live.

Bandet upplöstes så småningom och Commander Cody (som egentligen hette George Frayne) startade i stället The Commander Cody Band. Varierande sättning och mycket ojämna plattor, men Telecasterfantomen Bill Kirchen stod ofta vid Commanderns sida. Kirchen spelade desutom ett tag i The Moonlighters och gav/ger dessutom ut album under eget namn. Väl värda att kolla upp (f.n. inte på Spotify).

YouTube finns ett antal videofilmer med Bill Kirchen lirandes Telecaster så det ryker om det, bl.a. på låten "Hot Rod Lincoln": den enda singlehit som Commander Cody and His Lost Planet Airmen någonsin hade.


Telecastermästaren Bill Kirchen längst t.v., Commandern själv (piano/sång) längst t.h. Snygga skjortor!