[2011-06-14]
... Tinsley Ellis: "Georgia Blue" LANDSLIDE / ALLIGATOR (1988)


“Blistering, inspired roadhouse blues and passionate Southern rock" är en typisk fras när någon journalist beskriver gitarristen och sångaren Tinsley Ellis från Atlanta, Georgia. En av alla dessa begåvade gitarrister som år ut och år in spelar på 'the southern blues bar circuit'. Med en teknik baserad på bekantingar som Freddie King, Clarence "Gatemouth" Brown, B.B. King, Buddy Guy och Magic Sam. Men som likt många andra amerikaner faktiskt upptäckte bluesen via engelsmän som Clapton och Peter Green.

Tinsley, född '57, har ett långt CV. Blev känd genom populära och träget turnerande bandet The Heartfixers vars album "Live at the Moon Shadow" (1983) är väl värt att lyssna på. Där sjunger 'Chicago' Bob Nelson det mesta: när han sedan hoppade av bandet tog Tinsley Ellis helt över mikrofonen. Ärligt talat var Bob en betydligt starkare sångare, men som så många andra sologitarrister så tyckte nog Tinsley att det var enklast om han själv frontade helt och hållet.

När Heartfixers så småningom upplöstes fick Tinsley ett eget skivkontrakt med Landslide och distribution via Alligator. Resultatet blev albumet "Georgia Blue". Inte världens originellaste platta, och vokalt är det ibland lite blekt. Men karl'n kan verkligen spela gitarr! Jag tycker personligen att han har en sympatisk förmåga att inte 'vräka' även när tonerna sprutar från förstärkaren. Tycke och smak.

LPn "Georgia Blue" radar upp snygga slow blues som "You Picked A Good Time" och "As The Years Go Passing By", sanslöst gitarr/orgelswing i "Hot Potato", "All Your Love"-liknande instrumentalen "Lucky You". Och så "Crime Of Passion" i en funkig Robert Cray-bag.

Maffig Hammondorgel rätt över. Och elegant blås här och var tack vare gubbs som Greg Piccolo, Doug James och Bob Enos. Just det: Roomful Of Blues.

Tinsley har gjort en rad album efter det här och hans röst har mognat och matchar gitarrspelet bättre. Det finns mycket att kolla in med honom på Spotify!

2005 bekände han att han lirade på en 1967 Gibson ES-345 och en 1959 Fender Strat med rosewoodhals från '61. Rätt in i en pre-CBS Fender Super Reverb. Inga effekter. Inte så udda. På baksidan av LP-fodralet till "Georgia Blue" har han däremot en (sådan) Gibson Moderne!