[2011-05-16]
... Little Willie John
GästRedaktör: Conny Aidanpää
  Länkade låtar finner du på Spotify


"Det var då ett himla tjat", brukar jag irriterat tänka för mig själv varje gång "Need Your Love So Bad" med Fleetwood Mac kommer på tal. Hur någon kan föredra Peter Greens dansbandsversion framför Little Willie Johns orginalinspelning är för mig en fullständig gåta. Peter Green har ju visserligen kultstatus som gitarrist i vissa kretsar, men han har väl knappast byggt sitt namn på dom B.B King-klichéer som han staplar här? I mina öron låter för övrigt den okända studiogitarrist som backar Little Willie John på hans inspelning betydligt mer engagerad och framstår ju som sprakande elektrisk vid jämförelse. Och då har jag inte ens berört det viktigaste av alltihop - det vokala. Nåväl, det är nog helt enkelt så att vissa människor tycker att Christer Sjögren svänger mer än James Brown.

När singeln spelades in 1955 som en uppföljare till hiten "All Around The World" var Little Willie John sjutton år fyllda och hade redan sjungit proffesionellt i fyra år. Skivdebuten var för övrigt en julsingel ["Jingle Bells" / "Mommy What Happened To Our Christmas Tree"] på Detroitbolaget Prize under det något kryptiska namnet Willie John and the Three Lads and a Lass. Singeln fick ett fint mottagande och sålde ganska hyfsat under slutet av år 1952.

Little Willie kom att få flera hits på skivbolaget King varav den kanske mest kända låten var "Fever", som enligt uppgift sålde i över en miljon exemplar. James Brown lär vid ett tillfälle ha sagt att Fever "will beat what any dictionary tells you about soul". Little Willie John blev vid den här tiden känd som en obotlig romantiker med förmågan att kunna sjunga trosorna av vilken kvinna han ville.

Med alla framgångar och berömmelsen som följde blev dock den unge Willies liv snabbt förändrat till det sämre. Han var ständigt beväpnad, drack kopiöst, omgav sig med dåliga rådgivare och spred pengar omkring sig. Willie John drabbades av epilepsi och sockersjuka och togs för narkotikainnehav i North Carolina. Efter en spelning i Seattle hamnade han i dåligt sällskap på en efterfest och kom i bråk med en av gästerna som knivskars till döds. Willie anklagades och blev arresterad. Skyldig eller oskyldig lär vi aldrig få veta säkert, själv mindes Little Willie ingenting av det som hänt. Vid rättegången lär han ha uppträtt arrogant och stöddigt och juryn dömde honom år 1966 till mellan 8 och 20 års fängelse. Om han skötte sig exemplariskt skulle han ha kunnat bli fri efter 7 och 1/2 år.

Willie verkade dock snabbt finna sig tillrätta i Walla Walla-fängelset i Washington och när James Brown besökte honom där tycktes han apatisk och mycket sjuklig. James Brown bedrev tillsammans med Bobby Schiffman på Apollo Theatre en energisk kampanj i hopp om att få Willie frigiven. Deras ansträngningar visade sig dock vara förgäves. Den 26 maj 1968 dog Little Willie John i fängelset av hjärtproblem och lunginflammation, endast 30 år gammal. Vissa röster gör gällande att han hade misshandlats till döds. Hur det än förhåller sig med den saken så hade den gyllene rösten tystnat för alltid.

Som tur är finns det gott om inspelningar att lyssna till och man behöver inte ens jaga runt som en vettvilling för att hitta hans gamla singlar. De flesta låtar finns lättillgängliga på Spotify. "Love Life And Money" och "Suffering With The Blues" som går lite i samma balladstil som "Need Your Love So Bad". Eller "Talk To Me" eller varför inte swamppoppiga "If I Thought You Needed Me"? Fina uptemponummer som exempelvis
"Leave My Kitten Alone" och "Person To Person" finns också.

Kanske tillhör du den skara som ännu föredrar Fleetwood Macs version av "Need Your Love So Bad". Det är helt OK. Det finns t.o.m. dom som med bestämdhet och på fullt allvar hävdar att Madonna har gjort den definitiva versionen av låten "Fever". Och när allting kommer kring så är det nog faktiskt så att det i själva verket är jag som är tjatig.

/Conny Aidanpää