[2011-03-29]
... Terry Dolan / Terry & the Pirates: "Rising Of The Moon" RAG BABY (1982)


Terry & the Pirates var San Franciscos fräckaste barband 1973 - 1989, lett av singer/songwritern Terry Dolan, en klart Dylaninfluerad gentleman. Piraterna var en trogen skara musiker som gärna lirade med Terry även om de parallellt kanske spelade i betydligt större och bättre betalda sammanhang. De trognaste piraterna var John Cipollina gitarr, Greg Douglass gitarr, David Hayes bas och Greg Elmore alt. Jeff Myer på trummor. Sen kunde Nicky Hopkins dyka upp på piano allt som oftast. Osv.

Hur lät de då? "... this is a cohesive bar band that knows how to jam on country-rock and blues-rock. Not surprisingly, it often recalls the sound of Quicksilver Messenger Service, sharing Cipollina's signature stinging guitar leads ..." skrev skivhandeln CD Universe.

Mest stjärnstatus hade gitarristen John Cipollina: en mycket personlig musiker som tyvärr gick bort 1989. Kultförklarad i och med legendariska San Franciscobandet Quicksilver Messenger Service (varifrån även trummisen Greg Elmore kom). Känd för sin karaktäristiska spelstil med iskalla vassa reverbfraser avslutade med ett rejält grepp om svajarmen. Favoritinstrumenten var en rad egenhändigt ombyggda Gibson SG (varav en med inbyggd cigarettändare!) som den till höger, även om han kunde ses med en (sponsrad) svart Carvin eller som nedan med en Tele.

Bäst betald musiker var förmodligen Greg Douglass, den andre sologitarristen. Som dessutom spelade med bl.a. Van Morrison och Steve Miller Band och figurerar på flera av Steve Millers album, både som gitarrist och låtskrivare. Han sa' en gång i en intervju: "att spela med Steve Miller var som att gå i skolan, att spela med Terry & the Pirates var som att vara på uppfostringsanstalt". Buspojkar alltså.

Jag hade turen att se bandet med sättningen nedan på numera nedlagda Rio Theater i lilla Rodeo norr om San Francisco. En gammal biograf som delvis renoverats och även användes som musikscen. (Har vi ingen lämplig sådan biograf i biografdödens Göteborg?). Det var '80 eller '84 och John Cipollina såg trött ut, redan märkt av sin sjukdom (kronisk emfysem). Men spelade som en furie på sina gitarrer och rev och slet i dess Bigsby. Terry, Greg & John försökte stämma ihop sina gitarrer men det var fullkomligt lönlöst. Så en av dem sa' i mikrofonen: "Vi klarar inte av att stämma ihop oss men det struntar vi i. Hell, we're the Pirates!" Åsså plattan i botten. Och inte var de sönderrepeterade heller. Tsk.

Om någon blev nyfiken så finns det så klart en hel del om Terry & the Pirates på nätet:
Ex. en mycket fin artikel ur "Dark Star Magazine", en fyllig förteckning av 'alla' utgivningar, en sida ur websiten "Bay Area Bands" osv. Plus en artikel i All Music Guide, förstås!
Och så info om John Cipollina: tributsidor här och här.
"Rising of the Moon" är en studioplatta med den allra trognaste bandsättningen.
Dubbelplattan "Return To Silverado, Vol. 1" och "Vol. 2" finns även den på Spotify och är en CDsamling av studio- och livespår som ger en bra helhetsbild av piraterna.
Slips och allt: Inte SÅ San Francisco Hippie på just denna fotosession!

Fr.v.
David Hayes
bas
Terry Dolan sång/rytmgitarr
Greg Douglass sologitarr
(även med Steve Miller Band, Van Morrison, Greg Kihn, Eddie Money etc.)
John Cipollina sologitarr
(ex-Quicksilver Messenger Service)
Greg Elmore trummor
(ex-Quicksilver Messenger Service)

Och visst är en Fender Solid Rosewood Telecaster snygg!
Foto från albumets baksida.