[2011-01-11]
... Little Milton: "Annie Mae's Cafe" MALACO (1986)


Sven Zetterbergs senaste platta "Grounded In Reality" demonstrerar åter igen Svens starka kärlek till soulmusiken. Och han har verkligen gåvan att tolka den väl: Redaktör'n erkänner gärna att han alltid föredragit Svens souliga sida, från eran med Chicago Express och framåt. En sida som gör hans mäktiga röst rättvisa.

Sven inspireras gärna av den musikgenre man brukar kalla 'southern soul'. En lyckad gatukorsning av blues, country, gospel och rock'n'roll med fötterna någonstans i den amerikanska södern. Och som under åren framförts av en brokig samling artister med lite varierande uttryck. Själv är jag svag för namn som Johnny Adams, Bobby 'Blue' Bland, ZZ Hill och Tyrone Davis. Men framför allt för Little Milton.

Little Milton är ett klockrent exempel på genren. Läser man hans bio ser man att han - en liten svart grabb - växte upp ivrigt lyssnande till countryprogrammet Grand Ole Opry. Vad månde bliva? Jo, en av de absolut finaste vokalisterna inom southern soul.

Men det var inte bara rösten som fängslade. Han kunde spela på sina Gibson 345 också. Austingitarristen Denny Freeman (SRV tyckte att han hade så mycket att lära av Denny att han kallade honom för The Professor) berättade en gång i en intervju om varför han flyttade till Austin:
- Jag bodde i Dallas och där fanns bara coverband. Alla spelade Steppenwolf och sånt. Jag ville lira blues. "Hell, I wanted to be Little Milton!"

Little Milton har gjort mängder av fina plattor: från SUN via CHECKER och STAX till MALACO och slutligen TELARC. Skivbolaget MALACOs sound är lite kontroversiellt bland bluespurister har jag förstått (lite slickt?) - själv är jag svag för det.

Läser man 'album credits' (en betydligt angenämare sysselsättning på en vinylLP än på en CD) på LPn Annie Mae's Cafe så hittar man namnen på några av Redaktör'ns övriga favoriter. Som blåssektionen The Muscle Shoals Horns (Thompson, Rose & Eades) och munspelaren Greg 'Fingers' Taylor (hörs på skivor med band som Larry Raspberry and The Highsteppers och Jimmy Buffetts Coral Reefer Band samt på några fina soloLP).

Sommaren 2005 hade jag för första gången biljetter till en konsert med Little Milton. En välgörenhetskonsert - jag minns inte syftet - i Nashville TN. Tyvärr ställde Little Milton in i sista stund: arrangören var tjurig om några hotellrum trots att bandet spelade gratis. Var jag besviken? Gissa! Vemodigt nog dog Little Milton i augusti samma år. So it goes. R.I.P. Little Milton.