The J. Geils Band: "The J. Geils Band" ATLANTIC (1970)
The J. Geils Band: "Live Full House" ATLANTIC (1972)
"You've heard of the Boogaloo, you've heard of the Boston Monkey, you've heard of the Philly Freeze... we've got the Detroit Demolition for you, here tonight!" vrålar sångaren Peter Wolf mitt i låten "Hard Drivin' Man" på liveplattan "Live Full House". Right on - men man undrar nyfiket hur stegen till den dansen såg ut?

"Full House" är en höjdarplatta och en sann klassiker - en varmt värderad vinyl som säkert drev någon granne till halvt vansinne en sen timma under 70-talet.

Men den J. GeilsLP Redaktör'n spelat mest är ändå utan jämförelse debutplattan, "The J. Geils Band". Han sticker djärvt ut hakan och säger att den är en av de bästa albumen ur lådan "white boy blues" någonsin. Sång, munspel, gitarr, orgel, komp - allt sitter som en smäck. (Solglasögonen också.) Och det är inte 'bluesrock' (denna så trista etikett) - det här är jublande rock'n'rollblues av bästa märke.

Bandet svänger fullständigt hejdlöst och gräver aldrig ned sig i något riffigt tunggungträsk. Nej, stilfullt rock'n'rolligt i "What's Your Hurry?" och "On Borrowed Time", snärtigt och instrumentalt i "Ice Breaker" och "Sno-Cone" (just det, Albert Collins), hotfullt och rått i John Lee Hookers "Serves You Right To Suffer". Och... Lyssna själv!

Även om Redaktör'n är gitarrfreak så måste han ge X-tra poäng för en riktigt vass munspelare, Magic Dick (ett namn att leva upp till. Han heter egentligen Richard Salwitz), som jag ibland tycker når upp till rent Butterfieldska höjder. Men visst är det ett glimrande band rätt över. Det blev en lång rad plattor, det blev t.o.m. pophits - och sedemera en förbandskonsert på Ullevi som jag inte hört så mycket entusiastiska omdömen om. Men tänk er en klubb på 70-talet...

De tre banditerna är fr. v. Magic Dick, Peter Wolf & J. Geils
Kul sida om bandet: funkyjudge.net/geils

PS. Jag såg just att Johan Kronquist (Dirty Records/musikjournalist) i en artikel i Borås Tidning utnämnde Peter Wolfs album "Midnight Souvenirs" till ett av årets (2010) fem bästa. Han är live 'n' kicking, Peter!
(2010-12-29)