Leon Russell: "Leon Russell" SHELTER (1970)
Leon Russell dök upp i förra veckans vinylval i tre roller apropå Freddie Kings album "Getting Ready" på SHELTER RECORDS: som pianist, producent och skivbolagschef. En mångsidig herre från Oklahoma som redan i tonåren var delaktig i att skapa 'The Tulsa Sound' och som på den tiden ledde en rockgrupp som bl.a. inkluderade den stilbildande gitarristen J.J. Cale.

Leon Russell är även han känd som en fin gitarrist men framför allt som pianist: Han flyttade tidigt till Los Angeles och blev en eftertraktad studiomusiker, bl.a. åt demonproducenten Phil Spector. Spelade på mängder av hitsinglar. Sedan rullade det på: egen studio, låtskriverier, och till slut skivor under eget namn.

Första soloalbumet blev just "Leon Russell" där han själv sjunger sina egna kompositioner, flera av dem stora hits för andra artister. Sånger som "A Song for You," "Hummingbird", "Delta Lady" och "Dixie Lullaby." Det är egentligen en ganska märklig blandning av country, blues och rock'n'roll, men en blandning som jag tror kunde passa t.ex. en lyssnare som älskar den musik som The Band stod för.

Albumet är delvis inspelat i USA, delvis i England. På hans engelska sessions hittar man kändisar som Mick, Bill & Charlie från Rolling Stones, Ringo Starr, Stevie Winwood, Eric Clapton osv. I USA de proffsiga men mindre kända Delaney & Bonnie Bramlett, Jim Gordon, Jim Horn etc. Fast man grunnar inte så mycket över vem som spelar vad: det är inte den typen av platta tycker jag. Det är sångerna som gäller.

"Delta Lady" var f.ö. Leon Russells första hit som låtskrivare: Joe Cocker hade succé med den 1969. Leon Russell ledde dessutom det band som kompade Joe Cockers turnéer i USA 1969 - 1971 och som kallades "Mad Dogs and Englishmen". En uppmärksammad turné som resulterade i både platta och konsertfilm.


Grease Band: "Grease Band" SHELTER/HARVEST (1971)
Men Joe Cocker är ju engelsman och hade i allra högsta grad ett liv före Leon. Åren 1966 - 1969 hade han ett kompband med varierande laguppställning men med ett spikat namn: Grease Band. Ett band som backade honom på turnéerna, hemma och borta. Borta inkluderade den klassiska festivalen i Woodstock. Och apropå filmen om "Woodstock": Jodå, det är Grease Band som spelar bakom Joe på ex. "With A Little Help From My Friends".

Woodstockupplagan (minus Joe förstås) var vad jag vet samma gäng som gjorde albumet "Grease Band": Henry McCullough gitarr/sång, Alan Spenner bas/sång, Neil Hubbard gitarr, och Bruce Rowland trummor. Dessutom hörs en pianist på skivan: Phil "Harmonious" Plonk - fast bakom detta osannolika namn döljer sig Leon Russell himself! Och albumet kom så klart ut på SHELTER i USA. Mitt exemplar är på engelska HARVEST, men det är ändå amerikanskt tjockt, knottrigt (!) och uppvikbart med en mystisk målning av en hängning som breder ut sig över hela uppviket. Så var det på (den förra) vinyltiden!

Den här plattan hade inga kommersiella framgångar över huvud taget, men många rockkritiker gillade den. Kallade den en blivande klassiker och beskrev gärna Grease Band som 'kusiner till The Band'. Dessa eviga The Band. Det kan nog bli ännu fler Band referenser framöver.

På Spotify kan man hitta Grease Bands båda album "The Grease Band" (1971) och "Amazing Grease" (1975) sammanslagna till ett dubbelalbum. Det blev inte fler. Bandledaren Henry McCullough gick så småningom till Paul McCartney and Wings. Inte så långvarigt. Numera är han soloartist.
(2010-12-10)