Freddie King: "Getting Ready..." SHELTER RECORDS (1971)

En sångare/gitarrist från Texas, inspelad i studio i Chicago och producerad av pianisten Leon Russell (med rötterna i Oklahomas musikvärld) och Don Nix (från Memphis Tennessee, tidigare medlem i The Mar-Keys) i skön förening. Uppbackad av studio cats, bl.a. basisten Duck Dunn, utlånad av STAX, och trummisen Chuck Blackwell, Russells vapendragare från Oklahoma. Kulturkrock på gång? Kanske, men i så fall en som fungerar.

Freddie King var redan bekant för den svarta publiken genom sina singlar på FEDERAL: mest för sina fräcka instrumentaler som "Hide Away", "The Stumble", "Side Tracked" och "San-Ho-Zay". Inspelade under första halvan av 60-talet men fortfarande stapelvaror i bluesgitarristernas repertoarer idag.

I och med albumet "Getting Ready..." upptäcktes Freddie av den vita publiken. SHELTERs pengar och Leon Russells kontakter (han grundade SHELTER RECORDS tillsammans med Denny Cordell) öppnade dörrarna till rockfestivaler och gjorde Freddie synlig i rock'n'roll media. Jammandes med Clapton och allt det där.

Jag läste om plattan i någon musiktidning när det begav sig och snappade upp den direkt. Och blev inte besviken, tvärtom. Redan gitarrfiguren i öppningslåten "Same Old Blues" kan ge mig ståpäls. Och det bara fortsätter: "Five Long Years", "Tore Down", Don Nix "Going Down" och andra mästerliga spår. En Freddie i högform med bitande gitarr och råstark sång. En platta som jag fortfarande värderar lika högt.

Kombinationen svart artist och vitt skivbolag/producent/studiomusiker kan gå alldeles snett. Den här plattan är ett exempel på motsatsen. I likhet med många produktioner i Memphis (STAX) och Muscle Shoals (FAME). Och jag tror jag får anledning att komma tillbaka till herrar Russell och Nix i kommande VinylVal. De har ju gjort egna plattor också, bevars...
  (2010-12-03)