[2011-02-11]
... på Paul & The Bad Kays @ Café Hängmattan 9/2
Paul Alfredsson sång/munspel, Conny Aidanpää gitarr, Erik Billander kontrabas, Tommy Johansson trummor. Fotografier: Vanja. 'Blues i Hängmattan': Ett samarrangemang med Göteborgs Bluesförening.

Andra gången jag hör Paul & The Bad Kays, och förutsättningarna är de bästa: jag gillar Café Hängmattan, lokalen är helt fullsatt och det visar sig raskt att bandet tänker lira på alldeles lagom volym.

Några ord först om det här med 'Bad Kays'. Här finns säkert en vits om "Bad Case Of Love" (BB King) begravd, plus att hela bandet säkert är ett 'bad case'/'svårt fall' av - tja - nånting (de är ju bluesmän!). Men jag vet att det ändå främst handlar om Connys älskade nya gamla gitarr och matchande nya gamla stärkare. Av det legendariska fabrikatet Kay och jo, de KAN vara lite 'bad' ibland. Pluspoäng för att herrarna är konsekventa: Eriks vackra bas är byggd av firman Engelhardt, som övertog Kays fabrik när de stängde ned på 60-talet. Tillverkad i Kays fabrik alltså. Cred.

OK, till musiken: De öppnar med egna "You Better Change" med Conny på just sitt varumärke Kay + Kay. Men Conny tar textens uppmaning bokstavligen och byter direkt till Silvertone gitarr + Ampeg förstärkare i (också egna) "I'm Getting Old". Det märker vi inte att ni är! Så en långsammare låt på temat "I'm crazy about you baby, but..." med unisont ringande munspel och gitarr, ett typiskt sound för bandet. Connys första 2verssolo för kvällen: coolt så klart och stilmässigt bara SÅ rätt.

"You're The One" är snabbare med fräcka break. Så en gitarrinstrumental: glad upptempo 'gonka-gonka' med plötsliga stopp. Det blir ett nummer i 'sugarcoated love style', och så "
Everything Is Gonna Be Alright" med mycket fin sång från Palle. "My Home Is My Prison" är långsam och rå med det vokala genom munspelsmiken. Blått ekande sound, hjärtskärande gitarrsolo. Fullpoängare. Tvärsväng in i rock'n'rullande "She's Dynamite". Paus.

Mera bluesgodis i Akt II: "All day long I've been standing by my telephone" klagar Palle och Conny matchar med T-bone-ton i gitarren, smakfulla fraser och ackordglidningar. En snygg slowblues och Conny levererar 4 chorus gitarrsolo med ständigt ökande intensitet. Han kryper ihop över sin trogna Silvertone, Erik & Tommy driver på hårdare och hårdare, crescendo - och så följer ett känslosamt Pallesolo. Hög klass på musiken rätt över och det känns som om bandet låter allra mest övertygande när de grottar ned sig i ett långsamt, rått, blått och fullkomligt hjärtslitande manér (liksom i "My Home Is My Prison" ovan). Ska man gummistämpla det här bandet med ett enda ord så blir det "Raw!".

En snabb och ruffig "Tiger Man", "Little Red Rooster" som den ska spelas, instrumentalen "Congo Mambo" (?) som lät precis som den heter, tuffa "Tough Times" med grym sång från Palle, en snabb boogie som besvärjer damerna att "Come On Baby, Rock With Me Tonight!". Och som x-tra låt en långsam blues med ett riff à la Slim Harpo och med text om "someone to call my own". Conny tänjer och sträcker, grimaserar hotfullt, tramsar lite på gitarren, kör med lite lösa skott men vräker sedan på totalt. Publikjubel. Ett av sommarens givna festivalband om rättvisa finnes, sanna mina ord.
Här hittar ni ett album med ett dussin av Vanjas bilder från kvällen!


Kvällen på Café Hängmattan började med ett vernissage av fotografier tagna av välbekante Janne 'Kvarnis' Kvarnström. Lärare, trumslagare, fotograf och musikprofil.

Fotografier av hög klass bearbetade med noggrann hand. Med musiker som motiv förstås, män och kvinnor ur blues- och jazzeliten. Här och var världsstjärnor (kolla in Ike Turner!), men Redaktör'n fastnade ändå mest för ett par ursnygga porträtt av herrar Dafgård och Lanshammar.

Missa INTE denna utställning, please!

Apropå onsdagskvällen: Redaktör'n får ibland märkliga musikaliska associationer. Paul & The Bad Kays ypperliga tolkning av "Little Red Rooster" ledde till att han plötsligt fick Grateful Deads "New Minglewood Blues" i huvudet.
"I was born in a desert, raised in a lion's den / I was born in a desert, raised in a lion's den / And my number one occupation is stealing women from their men".

Original av Noah Lewis, men detta är alltså Grateful Dead. Ett legendariskt San Franciscoband som rört sig i många idiom: från den tyngsta rock till ren bluegrass. Här är det förstås bluesfärgat. Vad tycks?!

... på Club MaSiw - en ambitiös treåring
Mats Göransson och Siw Blom gillade att gå ut och lyssna på live blues i Göteborg (och det gör de fortfarande). Men när de var i Varberg - och det var de ofta - så var det klart sämre med utbudet. Men själv är bäste dräng: Alltså startade de Club MaSiw och började helt sonika arrangera spelningar på egen hand. Minns jag rätt så hölls den första spelningen tidigt 2008 på restaurangen Stinas på Getterön, Varberg. Det blev succé och Mats & Siw fick blodad tand. Det blev fler spelningar på Stinas, men så småningom flyttade de sina arrangemang till Campus inne i Varberg.

I fredags var det premiär för Club MaSiw på en tredje scen: Kvarterskrogen Albert & Herbert i Varberg. På scen stod Paul and the Bad Kays och jag hör från såväl Siw som Bad Kays trumslagare Tommy att kvällen blev mycket lyckad. Så Club Masiw kommer att fortsätta sitt samarbete med krögaren Johannes på Albert & Herbert. Redan spikade spelningar är Sture Elldin Blues Band fredagen den 25/2 och Wentus Blues Band lördagen den 28/5.

Men även Johannes, krögaren, har nu fått blodad tand och har ambitionen att ha live blues så ofta som varannan vecka. Vilket alltså innebär att han kommer att ha egna arrangemang vid sidan om Club MaSiws.

Johannes kan nås på adress Kvarterskrogen Albert & Herbert, Norrgatan 7, Varberg med telefon 0340-17083.

... på Jeff Beck
En av Redaktör'ns stora hjältar kommer äntligen till stan och ska faktiskt stå på Trädgår'ns scen lördagen den 18/6. Biljetterna släpptes i måndags.

Jag är svag för hans soloplattor, särskilt liveplattan med Jan Hammer. Jag är grymt imponerad av Ronnie Scott's-DVDn. Osv. Men hjärtat klappar faktiskt ändå mest för de tidiga albumen med The Jeff Beck Group.

Vi snackar alltså om "Truth" 1968 och "Beck-Ola" 1969. Båda albumen finns idag sammanslagna till en CD - dessutom här på Spotify. Så klart.

Stiliga pojkar: fr.v. Jeff Beck gitarr, Rod Stewart sång, Micky Waller trummor och Ron Wood bas, dvs. den kvartett som gjorde mästerverket "Truth". Micky Waller, helt klart den minst kände av musikerna, var likväl en ytterst respekterad sådan. Om hans bana kan man läsa här.

Jag har aldrig hört Jeff Beck live men har ("Jag mötte Lassie"?) varit bra nära. Min syster och jag stod i kön utanför The Marquee på Wardour Street i London nån sommarkväll 1969/1970. The Jeff Beck Group var annonserade, kön var lång, ingenting hände. Till slut kom John Gee, Marquees boss, ut i porten och sa att "Jeff Beck does not wish to play tonight. So Jeff Beck will NEVER get to play the Marquee again!". John Gee var rasande: en bestämd herre med järnkoll på klubben och dess musiker.

Så det blev inte Jeff Beck. Repertoaren och bandet den kvällen lär inte vara speciellt lika det som gäller sommaren 2011, men personligen tycker jag att Jeff Beck oberoende av alla stickspår hållit en hög standard under åren. Redaktör'n är trygg. Den som väntar på något gott... (Va?! 40 år!!!)