P-O Hesselbom berättar för Christer Fridhammar (2)

1967 hade Alvar börjat spela piano och jag gitarr. Gitarr var mitt första instrument. Vi bildade ett band med en trummis och en basist. Första spelningen var en skoldans vid Radiotorget 1968. Men sedan blev det inte så mycket mera med det. Jag började spela trummor i stället, spelade i några andra band, bl.a. med gitarristen i Shakers.

Så gick några år till och så stötte jag på Alvar igen, någon gång 1974/1975. Vi startade ett nytt band som vi döpte till Sjöbris. Det var inte ett rent bluesband, men vi spelade i alla fall en del blues. Basist var Åke Björnstad, gitarrist Vlado Turnsek (numera känd som Mike Turner) och sångaren hette Leif. Gitarristen som senare efterträdde Vlado var Roy Hantelius (nu i Men Of The World). Vi hade en hel del spelningar på ungdomsgårdar, på Sprängkullen osv.

Sedan föll det bandet samman och jag började spela gitarr igen. Jag startade ett band som spelade mina egna låtar med svenska texter, det låg i tiden. En rolig tid men mycket festande... Så vi kom inte så långt.
Samtidigt ringde Alvar mig: Han hade börjat repa på Fryshuset och hade träffat två killar som hette Thomas Carlsson och Janne Jansson. Och som båda var intresserade av blues. Så Alvar ringer mej och jag säger ”Jag tar med mig min gitarr och kommer ner!”. ”Gitarr?” säger Alvar, ”du ska spela trummor!” ”Jaha, OK, då får jag väl göra det då...” Och det var faktiskt ett avgörande ögonblick för mig: just då var jag egentligen mer intresserad av att spela gitarr. Hade Alvar bett mig att bli bandets gitarrist så hade min musikerbana kommit att se helt annorlunda ut.

[Bild: Janne t.v. och Thomas t.h. i ett avslappnat ögonblick i Fryshuset 1981]