Janne 'Kvarnis' Kvarnström i New York maj 2008, del 1 (av 3)


YELLOWJACKETS
: tor 1/5 2008 Blue Note Jazzclub, New York
Russel Ferrante keyboard, Bob Mintzer sax, Jimmy Haslip bas, Marcus Baylor trummor
Viker andra kvällen i New York åt ett besök på legendariska jazzklubben Blue Note nere i ”The Village”. Är uppe i varv och förväntansfulla efter en solig dag på utvalda delar Manhattan som har fantastiskt mycket att erbjuda besökaren. En kulturmix från hela världen som får vissa delar av stan att koka. Just området i och kring Greenwich Village är grymt fräckt, här kan man tillbringa hur mycket tid som helst, men det finns massor av andra pärlor. Skall man ta sig någonstans på Manhattan så tar man en taxi, finns miljarders miljarder av dessa gulmålade fordon, vi får väl se hur länge det systemet funkar, klimatfrågan börjar att uppmärksammas även här…

Skall du gå ut i New York, särskilt på de lite mer populära jazzklubbarna, kan det var bra att lite koll på upplägget. Betala och boka bord och biljett på nätet, kom i tid och gå ut när personalen säger till er för femte gången, det gjorde vi och det funkade bra! Bli inte för full utan fokusera på att vara ”cool cat” istället… Du behöver inte äta men det finns alltid en ”minimi avgift” att spendera, oftast tio dollars. Här kör banden väldigt sällan bara ett set utan kanske tre och då blir det ”ut med de gamla gästerna och in med de nya”. Disney kan tyckas men hyrorna på Manhattan är ”lite högre” än Linne´s ! Tack och lov är priserna på mat, dryck och inträde klart uthärdliga nu när dollars inte kostar skjortor…

Har rätt dålig koll på Yellowjackets, vet att de gjort en kanon platta med Mike Stern men inte så mycket mer, kamraten har övertalat mig… ”Gruppen bildades 1981 ur ruinerna från RnB-bandet The Robben Ford Group av Robben Ford (gitarr), Russell Ferrante (keyboard), Jimmy Haslip (bas) och Ricky Lawson (trummor).” citat från Wikipedia. Jazzfusion som i kväll får en rätt kraftig kantring åt jazz med klara bopinfluenser, precis vad jag gillar! Vi sitter och njuter av samspelet mellan bas och trummor, har förresten ett bra Yamaha-set till salu om nån är intresserad… Nä detta är musik i högsta divisionen, har hört att de kommer till Stockholm Jazzfestival med Mike Stern, say no more.

Tar vägen förbi den lokala delin som är öppen dygnet runt och får oss några delikata mackor, görs på beställning naturligtvis, och tillhörande bärs att avsluta kvällen med.

Don`t miss them next time!!
Janne “kvarnis” Kvarnström text och bild
Kolla också Kvarnis fotogallerier på http://picasaweb.google.com/jannekvarnis  


Kvarnis i New York del 2 (av 3)
MARC HAMZA & JR MACK: fredag 2/5 2008 på Terra Blues, New York
Marc Hamsa sång och dragspel, Jr Mack sång och akustisk gitarr

Tredje dagen i denna underbara stad får vi betat av några ”måsten” för den seriöse turisten, Grand Central Station och Museum Of Modern Art. Det renoveras friskt på Grand Central, men den är väl värd ett besök om man är svag för tidig 1900-tals arkitektur. En otroligt vacker tågstation, nästan som en katedral. En plats för möte, shopping, en bit mat eller bara ett besök, som det står i guiden... Det var när ångloken fasades ut mot eldrivna dito som detta mästerverk i kalksten byggdes, du har säkert sett den i amerikanska filmer, flera berömda scener är filmade här.

MoMA bjuder besökaren på höjdpunkterna inom modern konst, synd bara att fotografiavdelningen är stängd för renovering, där finns en av världens finaste samling av fotografica. Sen strövar vi omkring på Upper Midtown, plåtar och har det gôtt i största allmänhet. Till hotellet för lite ”uppladdning” inför kvällen, som kommer att gå i bluesens tecken på TERRABLUES, Bleecker Street.
Vi kommer dit strax före nio och kan därmed slinka in utan entréavgiften på tio dollars, den investerar vi istället i några kalla öl… Tar ett bord framme vid scenen och sitter och njuter, så här ska en riktig bluesklubb se ut! Tegelväggar, stor bar och en massa underbara fotografier på väggarna. Kanontrevlig personal och ägare, den ene dessutom en duktig kornettist, som vi ska få erfara under kvällen.

Marc Hamsa är en storvuxen man som hanterar sitt dragspel som en leksak, spelar på en Hammond A-100 i vanliga fall… ”His Hammond is a highly modified A-100 that has a separate channel for the bass pedals, among other things. He supervised the customization at Organ Service Co. of New Jersey with design input from Trek II Products. The bass pedals have their own amp and speaker. His accordion is a handmade Sano that also is stereo.” Citat från Marc´s hemsida, som är väl värd ett besök!

Jr Mack är en gudabenådad sångare och gitarrist med gig närapå varenda dag, så funkar det här, musikerna sliter verkligen för sina pengar. Dessa två herrar bjuder på en tidig show som får publiken att trivas, gamla blues-skatter och till sist ett underbart blusmedley som Marc avslutar setet med. En av ägarna har som tradition att alltid spela sista låten med bandet, så även nu, fräckt som bara den… De har fått reda på att vi är från Sverige så det blir lite nordiska klanger på slutet. Helt underbart!! Dessa sköna musikanter är ett bra bevis på att om du har gig i New York då är du bra, konkurrensen är stenhård!

Vi som röker frekventerar gatan då och då och varje gång vi kommer ut är det något nytt spektakel på gång; hemlösa som vill sälja teckningar, trollkarlar utklädda till sjörövare och en fruktansvärt högljudd hop av amerikaner som partar som om denna kväll vore den sista. Inte mig emot!! Det är under en av dessa rökpauser som jag och min kamrat blir inviterade att hänga med ett par vackra damer i högklackat. Vi blir vederbörligen smickrade först, men inser efter en stund att damerna ifråga är ”på jobbet”. Under skamsen tystnad och med böjda nackar går vi tillbaka till våra fruar…
Det är dags för kvällens huvudnummer nämligen:

Don`t miss them next time!!
Janne “kvarnis” Kvarnström) text och bild
Kolla också Kvarnis fotogallerier på http://picasaweb.google.com/jannekvarnis  

MICHAEL POWERS FREQUENCY: fredag 2/5 2008 på Terra Blues, New York
Michael Powers, sång och gitarr samt diverse musikanter på bas, trummor, slidegitarr, munspel och sedermera kornett.

Den käppförsedde mannen som skall trollbinda oss under några sena timmar drar igång med ett sväng och ett gitarrsound som är bland det bästa jag upplevt på länge. Du har kanske hört honom förresten, han har spelat på Åmål och varit nominerad för ett antal stora bluespriser de senaste två åren. Kolla in hemsidan!! Kanske något för vårt lilla party?? Muddy Waters till Jimi Hendrix och däremellan svängblues som får oss att dansa, så jäkla bra! Han gör det på sitt helt eget vis, det känns att det kommer rätt från hjärtat!

Vi pallar två set innan vi tar slut, men gänget ska fortsätta med ett tredje, fattar inte hur de orkar! Viss skillnad mot jazzklubbarna… Avslutningen av setet med Black Magic Woman får taket att lyfta, ett sånt drag! Vi tumlar ut på gatan rätt in i en taxi för en sen färd till hotellet. Billigt och bra som vanligt! Min kamrat med det välsmorda munlädret måste naturligtvis berätta för chaffisen om när vi första kvällen ville åka taxi till Blue Note och chauffören i den bilen prompt körde oss till Bloomingdale´s… Lite komiskt att han senare tyckte att det bästa med New York var att man bara behöver prata sitt hemlands språk, t o m svenska trodde han skulle funka…

Tar vägen förbi den lokala Delin som är öppen dygnet runt och får oss några delikata mackor, görs på beställning naturligtvis, och tillhörande bärs att avsluta kvällen med.

Kvarnis i New York del 3 (av 3)
BEN RILEY'S MONK LEGACY SEPTET: lördag 3/5 2008 på Jazz Standard, New York
Ben Riley –trummor, Don Sickler –trumpet, arr, Bruce Williams –alt&sopransax, Wayne Escoffery –tenor&sopransax, Jay Brandford –barytonsax, Freddie Bryant –gitarr
Cameron Brown – bas

Ett besök i Central Park är ett skönt avbrott ifrån avenyernas jäkt och hets. Här kan man höra fåglar och se ekorrar, rätt skrämmande faktiskt! Att jogga runt sjön är en avkoppling som människorna här gärna unnar sig, vi nöjer oss att promenera i maklig takt, storögt stirrandes på allsköns sällskap som befolkar parken såhär en lördag. Många olika arrangemang så här en ledig dag i New York…

Lite senare får vi för oss att vi minsann ska se hur det är i Chinatown! Sagt och gjort, vi tar tunnelbanan i ett tåg som liknar de i Tokyo så berömda fullknôkade vagnarna. En mystisk man med vidhängande barn väser ”scumbags” (skumpåsar) åt vårt ressällskap när de inte flyttar sig in i vagnen tillräckligt fort, äntligen känner vi oss som hemma! Att kliva upp i solljuset nära kineskvarteren blir en chock, miljarders och åter miljarders människor av alla kulörer pressas runt i en okontrollerad malström, varunder vi blir erbjudna allt från äkta Rolexklockor till en rätt illa bränd Fenderkopia, som tydligen ska ha tillhört Simon Lindecrantz. Vi tyar inte mer än en kvart, den tid som det tar att ta sig ner i tunnelbanan för att ta ett tåg i motsatt riktning, PUUH!!

Middag på en äkta ”diner” i Soho, kanongott och trevligt som vanligt, sedan tillbaks till hotellet för att vila ut inför aftonens begivenheter på Jazz Standard.
Thelonius Monk´s gamle trummis, Ben Riley, bjuder på bop i lyxklass, fantastiska solister och sköna, lite aviga arr av Don Sickler. Att lira Monk´s låtar utan piano låter lite udda, men det funkar hur bra som helst. Kanske en förutsättning… Att Riley spelade med Monk första gången 1964 är inget man tar miste på. Sofistikerad men ändå tillgänglig storstadsjazz när den är som bäst! Jazz Standard är ett trevligt ställe som man gärna hänger kvar i baren på, väldigt goda öl och enligt damerna goda Martinis!
Vi ramlar ut på gatan för att ta en taxi till en av Broadways jazzklubbar, nämligen Smoke Jazz Club, som jag har hört kallas ” the best jazzclub in the world”, vi får väl se…

JEREMY PELT QUARTET: lördag 3/5 på Smoke Jazz Club, New York
Jeremy Pelt - trumpet, Xavier Davies - piano, Barak Mori - bas, Joe Farnsworth - trummor

Ett coolare ställe får man leta efter, distingerat kanske man kan säga, 50 sittplatser och en bar som heter duga. Vi sveper in med hustrun i spetsen och blir till vår förvåning placerade vid bordet längst framme vid scenen, kanonläge för oss som vill plåta lite också…

Vid baren står en av mina absoluta favvomusikanter nämligen Cedar Walton, Dexter Gordons gamle pianist. Det visar sig att han spelat ett set tidigare på kvällen. Mamma Mia!! Man kan tyvärr inte vara överallt och absolut inte i den här sta´n…

Ta lite tidig Miles Davies, krydda med boptoner à la Clifford Brown och servera med ett grymt sväng ihopvispat av bl.a. Joe Farnsworth, en av de stora trummisarna, och du fattar lite vad det handlar om. Jazz i världsklass, finns en live-inspelning från Smoke med hammond B3, som jag ska lägga vantarna på… Fantastisk musik och ett riktigt kanonställe, som du inte ska missa i New York!!

I taxin på väg hem längs en pulserande Broadway enas vi om att det här var resans höjdpunkt.

Tar vägen förbi den lokala ”delin”, som är öppen dygnet runt och får oss några delikata mackor, görs på beställning naturligtvis, och tillhörande bärs att avsluta kvällen med.

Sista dagen, hemresedagen, snyyyft, ägnas åt shopping. Dollars är billiga och det finns massor av fynd för oss svenskar att göra; jeans, elektronik, kameragrejor får man till minst halva priset mot hemma. Tillbringar ett par timmar i Little Village, trendigt och bohemiskt på samma gång, käkar på en svensk restaurang, Smörgås, kul att bli serverad av en trevlig Göteborgare och dessutom gott!!

Div. mystiska omständigheter gör att vi flyger hem över Atlanten med Virgin Atlantic, Upper Class. Fri champagne, mat i lyxklass, fria drinkar och uppbäddade sovplatser till de som väljer detta alternativ. Det gör inte min kamrat och jag utan efter den deliciösa middagen tar vi plats i baren där ett gäng flygvärdinnor stjälper i oss sprit och berättat historier från livet i denna lite speciella värld. Ett exempel; Naomi Campbell blir röksugen och tar ett bloss inne på toa, absolut förbjudet och kostar 1000 pund i böter. Fröken Campbell skriver iskallt ut en check på 2000 och går in och tar ett bloss till… När vi går och lägger oss för att sova en halvtimma sitter våra medpassagerare och äter frukost, utvilade efter en natts skön sömn, så icke vi!!

Kan varmt rekommendera att flyga på detta sätt men börja spara i tid, biljetterna kostar 40 000 kr, minst… Upp som en sol och ner som en panpizza, heter det ju och det får vi erfara när vi måste vänta på vårt anslutningsflyg i 8 timmar på Heathrow. Fräscha? Inte direkt…


Lite tips från ”coachen”:
• Bra hotell till vettigt pris är – Hotel 31, 120 East 31st Street – www.hotel31.com
• Granne med hotellet ovan - mysig restaurang med underbara tunna pizzor – Vezzo Thin Crust Pizza – 178 Lexington Avenue, hörnet East 31.st Street
• Frukostställe, även detta nästintill hotellet – Café Guy & Gallard – 459 Park Avenue hörnet East 31st Street – hett tips är att dela portionerna på två!
• Ett vad vi kände som ett äkta amerikanskt ställe, med galonklädda stolar och bås att sitta i - University Restaurant - korsningen East 12 och University Place – inte så långt från Washington Square Park
• Kanonbra Pub i Soho, som du kan skicka vykort/glasunderlägg gratis till nära och kära – Broome Street Bar – 363 W. Broadway hörnet av Broome Street
• Helfräckt bluesställe i Greenwich – Terra Blues – 149 Bleecker Street – www.terrablues.com
• Jazzklubb, boka bord i förväg – Jazz Standard – 116 east 27th Street – www.jazzstandard.com
• Boka även detta ställe i förväg och njut av jazzen – Blue Note – 131 W. 3rd Street www.bluenotejazz.com
• ”Bästa jazzklubben i stada” - Smoke – www.smokejazz.com - 2751 Broadway
• I Little Village, äldsta delen av Greenwich – Smorgas Chef Village – 283 West 12th Street
• - ”-, där sitter du ute och bara njuter och kollar in folk - Riviera Café – 225 W. 4th Street
• MoMA – The Museum of Modern Art – 11 W. 53rd Street
• SIST, MEN INTE MINST – New York Blues & Jazz Society - www.nybluesandjazz.org
Om du gillar musik och storstadsliv och funderar på New York, go for it!!

Don`t miss them next time!!
Janne “kvarnis” Kvarnström text och bild
Kolla också Kvarnis fotogallerier på http://picasaweb.google.com/jannekvarnis