P-O Hesselbom berättar för Christer Fridhammar (2)

Det fanns ekonomi i det på den tiden. Vi hyrde bra bussar, bodde på hotell, hade alltid med oss våra egna grejor. Vi hade egen bakgrund, ljus, P.A., allt. Stod det förstärkare och trummor på scenen när vi kom så tog vi bort dem. Så vi visste alltid hur vi skulle låta.

Efter varje sommar bytte vi repertoar. Vi hade tre set, trettio låtar. Vi repade intensivt i en månads tid, flera gånger i veckan. Allting blev tight, vi vävde ihop låtar, jobbade mycket med låtarnas slut. Det blev som en väloljad maskin. Så körde vi den repertoaren – och efter nästa sommar så bytte vi igen. Och under tiden behövde vi ju inte repa så mycket: vi hade så många spelningar.

Eftersom vi reste så mycket hann vi också bli bra på hur man tar sig till spelställena – och vad man gör när man kommit fram. Logistiken. Alla hade sin uppgift, alla hjälptes åt. Och alla tog dessutom hand om varandra. Om nån mådde dåligt, hade problem.

Det var alltid spelningar. Min 30-årsdag spelade vi på Errolls – jag fick blommor på scen. Det var bara ytterligare en spelning i raden.

1983 gjordes den första inspelningen: dels behövde vi en demo, dels frågade publiken efter någon musik att köpa. Det blev en kassett, vi sålde riktigt många.  Inspelningen gjordes i Studio Bohus med Åke Linton (bild t.v.) som tekniker. Han är ju verksam än idag. Jag hade spelat in tidigare, men Åke var den förste som lät mig sitta tillsammans med de andra musikerna. Förr blev man ju alltid inlåst i ett specialrum och skulle spela tillsammans med de andra via hörlurar. Men han var så skicklig när han placerade ut mikrofonerna, ingenting läckte, och vi stod uppställda som ett band när vi spelade. Vi hade med honom ibland för att mixa oss live, och han var lika duktig då.

Det fjärde spåret på CDn kommer från en radioinspelning. ”Stormy Monday” med ett mycket bra solo från Anders. Den här låten brukar man väl säga att man inte ska spela eftersom den är så vanlig, men jag tycker att den här versionen blev så bra att det var roligt att ta med den. Vi spelade ju väldigt mycket i Skövde och det ledde till att vi kunde göra det här programmet i Radio Skaraborg. Vi spelade några låtar rakt upp och ned, sen gick programledaren runt och ställde några frågor till oss där vi stod, och sen spelade vi några låtar till. Så gör man inte radio idag! Det är inte studiokvalitet men ändå bra ljud eftersom det är gjort med radions grejor.