Bluebirds: "Finest Rhythm & Blues Collection" (Sverige 2004)
LAST BUZZ RECORD CO.
BUZZ-8036
Spår Pris

Tillbaka till artistens sida
1) Don't Ever Let Me Know
2) Don't Know Why
3) It Takes More
4) Rumble & Stumble
5) Wake Me Up
6) Home On Wheels
7) Cuttin' In
8) Oh Baby!
9) Nowhere To Run
10) Spend Your Time
11) How Long?
12) Big Mamou
13) Stranded
14) Change My Ways
15) Love Birds
16) Feeling Blue
17) Walkin' On Thrills
18) Mox Boogie
SEK 129:-
 
 
 
 
 
Pressrelease (författad av Christer Fridhammar) inför utgivningen av "Finest Rhythm & Blues Collection":

"Från Skövde till Kalifornien via Australien - det är bluesens fågelsträck

Bluebirds från Skövde är idag ett band i den svenska bluesens elitserie. Deras kombination av eget material med amerikanska rötter, stark sång, gnistrande gitarrspel och pulserande rytmer har fört dem långt på vägarna och långt bort över vattnet. I november släpps CDn "Finest Rhythm & Blues Collection". Inte en vanlig samlingsplatta utan en blandning av rykande färska inspelningar, live-versioner och hits!

1990 debuterade bandet och Patric Carlson, sång och gitarr och Magnus Jonsson, bas är fortfarande medlemmar fem plattor senare. Bakom trummorna sitter idag Jim Ingvarsson, en veteran med rötterna i Mönsterås Bluesband och The Instigators. Den trion utgör stommen i Bluebirds: ett band inspirerat av rock'n'roll från Louisiana, blues à la Texas, rockabilly, tex-mex och soul.

Det började alltså i Skövde, men supergitarristen Claes Yngström, ledare för bluesrockande Sky High, imponerades tidigt och hjälpte dem med kontakter som resulterade i en demoinspelning hos Studio Mox i Danmark. Det skulle bara blivit ett par spår egentligen, men producenten och studioägaren tyckte det blev så bra att de ville ha mer. Det blev till och med så bra att Bluebirds vågade presentera inspelningarna för skivbolaget Last Buzz i Göteborg. Det resulterade i debutplattan "Walkin' On Thrills" 1997 och hjulen började rulla ordentligt. "Home On Wheels" som Patric sjunger på den nya plattan.
Det blev Skandinavien runt, Europa, till och med Australien och Kalifornien, massor med spelningar och uppmärksamhet. I amerikanska "Live Magazine" skrev man: "Jag greps av det ironiska i att höra ett band från Sverige spela amerikansk bluesmusik bättre än nästan alla andra band jag hört tidigare." Och när radiostationen 101FM/Blue Country i Australien recenserade CDn "Sweet Jamboree" tyckte de att inspelningarna av andras sånger var bra men "hjärtat och själen ligger i de låtar de skrivit själva", att "de här killarna blir bara bätttre och bättre" och att om man gillade de tidigare plattorna så skulle man älska den nya..

T.o.m. en viss Bert Karlsson fick upp öronen för bandet. Bluebirds blev erbjudna en sång tidigare inspelad av Eddie Meduza som man nu spelade in under titeln "Sweet Jamboree". Bert undrade vad det egentligen var för musik Bluebirds höll på med. "Rock'n'roll!" svarade bandet. "Bra, för blues är bara skräp". Bluebirds log i smyg.

Hittills har det blivit fyra fullängds-CD: "Walkin' On Thrills" 1997, "Oh Baby!" 1999, "Sweet Jamboree" 2001 och "High Performance" 2003. Men nu i november kommer också "Finest Rhythm & Blues Collection" med ett urval spår från de tidigare plattorna men också med en del andra godbitar. Louisianarockaren "Big Mamou" spelades in på scen under Åmåls bluesfestival år 2000. Låtskrivaren och gitarristen Anders Lewén, känd från KnockOut Greg & Blue Weather, har skrivit "Don't Ever Let Me Know" åt bandet. Och Matti Ollikainen, jazz- och bluespianist av Guds nåde och numera en turnerande Bluebird river av sin egen "Mox Boogie" tillägnad Studio Mox i Danmark - där egentligen allt började."