Grapeland: "Reality Show" (Sverige 2005)
FLEX-A-TONE RECORDS / FLEXCD105 Spår Pris

Tillbaka till artistens sida
1) Reality Show
2) Pretty Ones
3) Hail To The Show
4) Heaven Is All
5) Phobic Phil
6) Remind Me
7) Shade In Me
8) Bric-a-brac
9) Cavalry
10) It's Not You
SEK 129:-
 
 
 
 
 
"Det märks att dessa herrar varit i elden tidigare för detta förstlingsverk imponerar."
Läs tre svenska recensioner:
Ulf Zackrisson, chefredaktör för gitarrtidningen Fuzz (Sveriges motsvarighet till Guitar Player Magazine) skriver i nr 10/2005:
"Det märks att dessa herrar varit i elden tidigare för detta förstlingsverk imponerar. Bra låtmaterial, snygg och välljudande produktion, suveräna sånginsatser från Schelander, utmärkt spel från Svenningsson (som även dubblerar på bas) och det övriga kompet.

Grapeland har sina rötter i den amerikanska rocktradition som bärs upp av namn som Tom Petty, Buddy Miller och Steve Earle med flera, utan att dock hamna i plagiatfällan ska understrykas. "Reality Show" känns helt och hållet äkta i sitt uttryck".

Låtar som står ut från mängden är till exempel titelspåret "Reality Show", som har en klar hitpotential med det mesta en sådan låt skall innehålla: ett catchy intro, en slagkraftig vers och en skön refräng som fäster direkt. Fastnade också för uppåtcountryrockaren "Pretty Ones" som drar lite åt Buddy Millerhållet. Snyggt gitarrsolo här av Olle Schelander. Andra utmärkta låtar är "Hail to the Show", som sticker ut lite extra med sin anstrykning av brittisk powerpop. Förstärkta här med Bengt Bygren på orgel. Grapeland klarar även balladgenren med bravur, framförallt då i den sugande suggestiva och snyggt arrade "Remind Me".

En imponerande debutplatta av ett band som lovar mycket för framtiden."


Jonas Fahlman i Norra Västerbotten skriver:
"Golf är roten till mycket ont, men när Olle Schelander och Göran Svenningsson, två veteraner inom Göteborgs musikliv, träffades var det på golfbanan. Det ska vi vara tacksamma för. Det var nämligen embryot till vad som nu är duons debut som Grapeland. Det landar någonstans i den heliga treenigheten mellan Tom Petty, Neil Young och Wallflowers. Ibland är det rent ut sagt svinsnygg FM-rock, "Reality Sho", "Heaven Is All" och "Phobic Phil" för att ta de mest iöronfallande exemplen."
Per Lundberg i Groove skriver:
"Vänta nu. Bor Michael Stipe i Göteborg? Precis så låter Grapelands sångare och låtskrivare Olle Schelander. I Olles skivsamling står R.E.M:s skiva Green på hedersplats. Och vad spelar nu detta för roll egentligen? Absolut ingenting.
Det finns många som har mycket sämre influenser än så. Grapeland har vett och kunskap att göra det till sitt eget. Stilen är mainstreamrock fast med en sångare som är fantastisk. Olle Schelanders röst gör det lätt att härda ut."