The Western Toneflyers (Sverige)

Live @ KoM, Göteborg 20 april 2007.
Bild: Vanja Fridhammar
Album
The World Is Waiting
Vinylsingel 7" 45 r.p.m.
"I Don't Mind" b/w "Detour"

"The Undisputed Kings of Swingin' Schlager" skriver deras website. En mycket passande etikett!

The Western Toneflyers hette tidigare bara The Toneflyers och hade då sättningen Thorbjörn Hellman sång/kompgitarr, Håkan Johansson sologitarr, Fredrik Johansson dragspel, Marcus Olsson kontrabas och Anders Svensson trummor.

Som själva bäst berättar hur de lät: "Efter att ha lirat Rockabilly, Hot m.m ville vi ge oss på en för oss, större utmaning. Vi lyssnade en hel del på Western Swing, Hillbilly Bop, Jazz Swing och blandade ihop detta med en svensk/nordisk mix av ex.vis Svend Asmundsen och Nisse Lind’s Hot Trio m.fl. Resultatet blev vår tolkning av Swing som det kunde låta på 40-talet i Sverige med den instrumentering som då fanns."

Den upplagan hörde jag på KoM i Göteborg i december 2005: "Jodå, de bemästrade den utmaningen med råge! Ett sanslöst svängigt band som med sin glödande entusiasm och charmigt eleganta framtoning borde kunna ta sig till betydligt större scener, och det snabbt. Ett enda TV-framträdande i rätt program så är det klart! En platta är på gång på Enviken Records vet jag och Toneflyers har onekligen en mängd örhängen att välja mellan i sin repertoar. Bl.a. en enormt läcker "Bye Bye Blues". Inte bara vokalt utan lite för gitarrfreaksen också: Håkan fick tillfälle att demonstrera sitt stilrena gitarrspel i ett par Les Paulmelodier. Och på tal om stilren: kan man tala om en stilren röst? I så fall har Thorbjörn en sådan! Fler fina röster hördes denna kväll: Systrarna Forsman a.k.a. systrarna Pilgrim hoppade in och sjöng en julvisa från Hawaii med herrar Toneflyers som komp. 'Ett giftermål gjort i himlen' brukar anglosaxerna säga om perfekta kombinationer. Det här var en sådan! Kanske ett gemensamt Andrew Sistersprogram vore en idé nån gång?"

Så småningom lade man till prefixet Western - och två nya medlemmar: Janne Jonsson tillkom på pedal steel och Magnus Lanshammar på ståbas ersatte Marcus Olsson. Bandet debuterade med den sättningen på KoM fredagen den 20/4 2007:

"Med mer Westernkänsla i musiken, absolut. Western swing alltså. Det svängde hejdlösare än någonsin, trångt & svettigt blev det, och i sofforna stod publiken upp och jublade. Och kvällens hjälte blev nog Janne, bandets nye stålman, som dekorerade snart sagt varje låt med bländande löpningar och breda, svajande klanger. Ett lyft helt klart. Och ja: en platta är på gång!"

Den plattan blev så småningom singeln "I Don't Mind"/"Detour" på Vic-tone Records VIK 204. Mono och vinyl så klart. Inget modernt tjafs. Och det var några år sedan den gavs ut. Nu 2010 kommer en fullängdare.

Janne Jonsson - mannen med den magiska pedal steelen - berättar att det blir "ett LP-släpp (åtta låtar från The GrimeTone sessions) med Toneflyers, men vi kommer också att erbjuda försäljning av en CD med LP-låtarna plus ytterligare några andra (tidigare inspelade) låtar."

Länkar:
www.toneflyers.com
www.myspace.com/thewesterntoneflyers