Sven Zetterberg (Sverige)

Göteborg Blues Party 2006-06-30
Foto: Vanja Fridhammar

Göteborg Blues Party 2007-06-28
Foto: Vanja Fridhammar

Mats Olsson skriver i Expressen:
"Och hade Sven Zetterberg varit amerikan hade han i hela världen betraktats som ett musikaliskt geni. Han har en stark, uttrycksfull röst och han spelar gitarr som vore han född i Memphis.

Ett nytt album heter ”Mileage” och är precis lika bra som allt annat han har gjort. Jag är också glad över att Micke Finell plockat in den unge, begåvade pianisten Calle Brickman i bandet."
CD album
Mileage (2012)
Grounded In Reality (2010)
Hollerin' Up A Storm (2007)
Southern Soul Agenda (2006)
Moving In The Right Direction (2004)
Soul Of A Man 1990-1999 (2004)
Let Me Get Over It (2001)
Sven Zetterberg är idag (dec. 2007) ett av de få kommersiellt starka affischnamn som den svenska bluesscenen kan uppvisa. Zetterberg, Rolf Wikström och Peps Persson, det är väl (fortfarande) de tre namn som närmast med automatik fyller de lokaler där de framträder. Jag var nyss på en Zetterbergspelning i ett knôkfullt Musikens Hus i Göteborg där den tesen bevisades. Totalt utsålt.

Den kvällen visade Zetterberg upp hela bredden på sin repertoar. Something for everybody. Det blev munspelsblues av Chicagomodell, det blev slowblues med svidande gitarr, det blev gungande southern soul, det blev rock'n'rollblues. Lite väl spräckligt för min personliga smak, men det drog ned mängder av applåder. Och vill han spela material från sina olika album, ja då blir det så här.

"Hollerin' Up A Storm" från 2007 är munspelsblues av 50-talsstuk, samlingsCDn "Soul Of A Man" är alltså av äldre datum och visar upp en betydligt souligare sida av Zetterberg. Visar dessutom upp mycket mer av hans gitarrspel - på "Hollerin'" är det mest Anders Lewéns gitarr. En briljant gitarrist f.ö.

Raderna nedan skrev jag om Sven Zetterberg i november 2003 i samband med utgivningen av "Moving In The Right Direction" (Last Buzz BUZZ-8035), en annan soulstänkt CD.

- Jag beskriver min musik som ”blåögd soul”. Svart musik som sjungs och spelas av en vit man, berättar Sven Zetterberg. Hans tredje soloCD, ”Moving In The Right Direction”, utkommer i dagarna och bekräftar hans inofficiella titel som den svenska bluesens Gudfader.
Sven Zetterbergs föregående skiva, ”Let Me Get Over It”, nominerades till en Grammis förra året. ”Den intensiva känslan i röst, gitarr och munspel motiverar ensam en nominering i kategorin Årets jazz/blues” skrev man i sin motivering. Det blev den hårdsvängande jazzgruppen Oddjob som vann den klassen med sin debutplatta. Men Sven har bara 30 år bakom sig som artist, så det är bara att jobba vidare. Det rör sig i alla fall i rätt riktning!
Han har varit Grammisnominerad en gång tidigare, då med plattan ”Blues From Within” från 1999. Tio år tidigare fick han Cornelisstipendiet för att han ”förvaltat bluesens klassiska arv”. Sen har han blivit kallad den svenska bluesens Gudfader också – men det är förstås en mer inofficiell titel som speglar branschens respekt för honom..
I nomineringen 2002 framhöll man också att ”Under ett kvartssekel har han hyllats i svenska och internationella blueskretsar, veteranen Sven Zetterberg. Han startade ett av de första svenska bluesbanden, Telge blues, 1972, beredde stor glädje hos den svenska bluespubliken med bandet Chicago Express under 15 års tid och hyllades som medlem i Blues Transfusion.”
Och sedan blev det alltså soloalbum. Tre stycken om man inkluderar den nya, ”Moving In The Right Direction” på skivbolaget Last Buzz Record Co. i Göteborg. En blandning av klassisk blues och den mäktiga svarta musikform som Sven är den främste utövaren av i Sverige: southern soul. En blandning av R&B, blues, gospel och country. Ofta storslagna ballader med stort känslodjup.
Men först uppskattade Sven inte alls den genren: ”Jag började spela munspel igen i det norska bandet Four Roosters. Den fantastiske gitarristen i det bandet, Knut Reiersrud, var den förste som spelade skivor med southern soul för mig. Jag tyckte det lät som country & western och gillade det inte alls först.” Det var på 80-talet. Tjugo år senare har ’southern soul’ blivit Svens specialitet, både som sångare och låtskrivare. Att skriva eget material är en självklarhet för honom, även om han gärna plockar sånger ur sina förebilders repertoarer.

Länkar:
www.svenzetterberg.com
You Tube