Sir Jay & his Blue Orchestra (Sverige)
the artist formerly known as Sir Åsling & the T-Bone Orchestra

Foto © Jörgen Åsling

Missa inte Jörgens nya CD:
J. Åsling Roots & Friends:
"The Stockholm Sessions"

(Sverige 2015)

Album
2 Happy Nights (2012)
Blues for uncle Sam (2008)
Let's Jump Tonight! (2002)
av Sir Åsling & the T-Bone Orchestra
Vi göteborgare är inte bortskämda med att se och höra den skånske gitarristen/sångaren Jörgen Åsling och hans eminenta musiker i stan.
Matteo Kopach hade den goda smaken att presentera dem ett par gånger på krogen Jamesons på Avenyn: grymt svängiga tisdagskvällar som fick mig att prestera nedanstående skriverier. Jag hoppas att de ger en liten bild av de här musikernas kvaliteter - men klokast är förstås att inhandla en CD!

SIR JAY & HIS BLUE ORCHESTRA: tis 1/8 2006 Jamesons, Göteborg
För kvällen med sättningen Jörgen "sir" Åsling gitarr/sång, Samuel Andersson munspel, Jalle 'Howlin' Hoffman altsax, Göran Ernström bas, Ulf Göransson trummor.
Kvällens gäster John 'JC' Collins sång, Conny Casino Aidanpää gitarr, Robert Tolf munspel, Janne Kvarnis Kvarnström trummor.
Samuel på Göteborgs Bluesparty 2005
Vemodigt: det här blir alltså Ruby Tuesdays näst sista besök från Skåne (Gerfasts band gästar den 22/8). Matteo är värd många eloger: en av dem för att ha jobbat målmedvetet på att presentera blues- & rootsband från Skånescenen här i Göteborg. Tänk bara på Jake & The Spitfires, SNiBB, Bluesministrarna, Jalle Olsson & Co., Clayfeet Stompers, Fats B and The Homeless - och som sagt Åsling och Gerfast.

Sir Åsling har lite vikarier att presentera i sin Blå Orkester. Som det brukar vara i bluesvärlden. Men det svänger ändå hialöst så klart: Lite diskussioner om tonarter bara (publiken får önska) och så "ein, zwei, drei" och man är igång. Pow, pow, pow! Samuel (sedd/hörd med Per & The Ouagadougou Blues Quartet på Bluespartyt 2005) på glimrande munspel och Howling på d:o altsax går i musikalisk armkrok och skapar en drivande blåssektion. Och mångsidige Göran (dessutom ledare/sångare/gitarrist i Fats B and The Homeless) och Ulf 'keep it swinging'. Ett band lett av Sir Åsling svänger ALLTID. Det lunkar aldrig trött. Tack för det!
Sir Åsling, ja: Han spelar ack så blå toner på sin vackra vintage Gibson: svängiga och stilenliga - eller busiga och oförutsägbara. Sjunger kraftfullt, har dessutom alltid en go' dialog med publiken, retas lite, hetsar lite, får dem faktiskt att dansa. Glädjande mycket folk, ovanligt mycket partyhatt i luften. En bra tisdag: Matteo ler så gott och applåderar. Det blir ett maxilångt första set (sen måste vi 2 dra) men jag vet att det liras mer eget material i andra set. Synd att missa det: Kom snart tillbaka, gentlemen!
Christer (2006-08-06)

SIR ÅSLING & HIS SWINGING BLUE ORCHESTRA: tis 4/10 2005 på Jamesons, Göteborg
Jörgen "sir" Åsling - Gitarr/sång, Mattias Carlsson - Tenorsax, Jalle Hoffman - Altsax, Niklas Lindgren Piano, Göran Ernström - Bas, Ulf Göransson - Trummor

OK att jag bott i Malmö och kanske är part i målet, men jag har alltid tyckt att det borde vara ett större utbyte av band mellan Skånes och Göteborgs livescener. Jan Gerfasts maffiga SRV-inspirerade band demonstrerade det på Jamesons i juli i år. Och denna tisdag kom en annan skånsk gitarrhjälte: Sir Åsling. Som är känd för att vara en bländande T-bone Walker-stilist, men även om man lirade "T-bone Shuffle" så var repertoaren klart bredare än så.

Sir Åsling himself, beväpnad med fet Gibsongitarr, presenterade sig glatt som Sir Usling och anslog den lösa & lediga tonen: sardoniskt mellansnack, lite retsamheter mellan musikerna och lite brainstorming om vilken låt vi ska spela NU då. Vad jag förstår lite vik både här och där, men ändå jobbade man ofta upp ett unisont storbandsstuk i jazziga låtar modell Big Joe Turner - men gav också luft och utrymme åt Sir Å för att spela grym slowblues i egna "My Sweet Little Thing". Jag hann bara kolla ett set, men svänget var sanslöst ibland och andra set kan knappt ha blivit sämre. Ropen skalla: mer Skåneblues åt alla!
Christer (2005-10-10)


Och så låter vi Sir Jay berätta himself:
"Sir Jay och hans orkester är ett charmigt band som garanterar en svettig show à la T-bone Walker, Louis Jordan och BB King. Dessutom spelas en hel del eget material. Orkestern består av rutinerade musiker som har sitt hjärta i 40- och 50-talets råa och högenergiska dansanta swingblues (dock uppblandat med långsamma nummer). Denna musikform tilltalar både yngre som äldre.
Vi har spelat på allt mellan blues/jazzfestivaler/klubbar till bröllop och små rökiga syltor. Eftersom vi är stationerade i Malmö spelar vi mest i södra Sverige men vi har även spelat en hel del i Danmark och Norge, bl.a. "Copenhagen Jazzhouse" och på Köpenhamns bluesfestival. Dessutom på bluesfestivaler i Tromsö, Östersund, Åmål, och i Mönsterås.

Jag döpte om bandet efter att ha ändrat om i blåssektionen (tidigare Sir Åsling & the T-bone Orchestra). Vi består nu av 5-8 musiker, beroende på spelning. Vi älskar att improvisera och har en garanterat god publikkontakt eftersom vi alltid bjuder på oss själva!!!"

Länkar:
http://www.sirjay.se