Sam Rocket and his Blues Prisoners (Sverige)

Niclas Vallin (gitarr), Lars Elverson (trummor), Per Näsman (sång, munspel), Lars Näsman (bas), Lars Larsson (sax)
på Mönsterås Bluesfestival 29 maj 1999
Bild © Vanja Fridhammar

Album
Launched

Sam Rocket and his Blues Prisoners: "Launched" BUZZ-8009 (1999). Jag fick kontakt med dem på Mönsteråsfestivalen 1998. De vann tävlingen där. Jag tyckte det var ett så himla trevligt band så det blev en platta lagom till festivalen 1999.
[Håkan Forshult: skivproducent och ägare till Last Buzz Record Co., Göteborg, intervjuad den 28 mars 2000 av Christer Fridhammar.]


Lars Andersson skrev i Norrbottenskuriren 2009-06-15

En glimt av 50-talet
I fredagskväll bjöd Svart-öns bluesförening upp till dans på Restaurang Kronan. För en beskedlig summa bjöds gästerna på bluesbuffé och en resa tillbaka till 1950-talet.

Från Hudiksvall
Kvällens attraktion var Sam Rocket & his Blues Prisoners. Sexmannabandet från Hudiksvall spelar 1950-tals blues influerade av T-Bone Walker, BB King och Ray Charles.


När de långväga gästerna intar scenen är lokalen inte ens halvfylld och stämningen kan bara beskrivas som sömnig. Men Sam Rocket (även kallad Per Näsman) och hans väloljade bluesmaskin ser omgående till att väcka publiken ur sin dvala med dansanta toner från rockens guldålder.


Rutinerat band
Bandet som startades så tidigt som 1994 har släppt två skivor och turnerat flitigt under många år - vilket märks på den professionella scenshowen. Sångaren Per Näsman styr det tighta bandet med en lekfull hand och det är tydligt att de har kul på scenen. Den grånade publiken som till en början sitter utspridda i lokalen börjar så sakteliga släppa på tyglarna och efter några låtar är de första dansparen uppe på fötterna. Bandet levererar en timmes helgjuten samling rockklassiker utan att den där riktigt uppsluppna stämningen infinner sig.


Svår kväll för blues
Efter en kortare paus kommer bandet tillbaka med förnyad energi och höjer tempot ytterligare. Under kvällens gång har fler och fler blues-älskare anslutit sig och fyller nu stundtals dansgolvet till bredden. Den sömniga stämningen är som bortblåst och Sam Rocket leder publiken i en livlig dans in på småtimmarna.


Åter på Luleåkalaset
Curt Ekstedt från Svartöns Bluesförening uppskattar antalet betalande till 150 själar. Något som får betraktas som godtagbart med tanke på dagens skolavslutningar.


- Det är en svår kväll att arrangera konsert men vi vill bjuda våra medlemmar på detta trots att vi kanske går med förlust, säger Ekstedt, kvällens evenemangsansvarige.


Den avvaktande stämning som inledde kvällen byttes snart ut mot en glättig och väldigt familjär atmosfär där band och publik i samspel bidrog till att göra det nostalgiska arrangemanget riktigt lyckat. Att musiken inte säger så mycket till mig personligen är i samanhanget oviktigt då den lilla men passionerade publiken uppskattade varje sekund som Sam Rocket & his Blues Prisoners tog scenen i förfogande. Svartöns bluesförening tar nu en paus under sommaren för att återkomma under Luleåkalaset då man bjuder på arrangemang under hela festivalen.


Lars Andersson

Länkar: