Pat C. Miller & Her Five Aces (Sverige)

Foto © Richard Slater
Album
My Hearts On Fire
Pat C Miller & Her Five Aces! Bläddrar man i historieboken så hittar man prisvinnande sångerskan Camilla Patulski från Klippan görandes en bejublad spelning på Killhults Countryfestival, kompad av musiker från Malmöbaserade Jake & The Spitfires (Johan Ek gitarr) och Clayfeet Stompers (Mats Bengtsson piano och Patrik Malmros trummor). Som alltså därefter transmogrifierades (som Kalle & Hobbe skulle ha uttryckt det) till Pat C Miller & Her Five Aces. På plattan "My Hearts On Fire" hittar man alltså Johan Ek, Mats Bengtsson och Patrik Malmros. Dessutom förnämlige Peter Andersson på steel guitar. Peter är ju f.ö. också med i bandet Cheatin' Hearts (kolla in CDn med samma namn!) - precis som Patrik och Johan ...

Artikel av Tjerstin Thorsén publicerad i Helsingborgs Dagblad 2007-01-15

Entré för Pat C Miller från Klippan

I veckan släpptes PatC Millers första offentliga cd. Nu ska Klippantjejen lanseras inte bara i Sverige utan i Europa och USA. Hon är mycket förväntansfull och övar just nu på att skriva autografer med sitt nya artistnamn.

Camilla Patulski har hunnit bli 29 år. Men så har hon hunnit med en del redan: En påbörjad karriär som operasångerska och tävlingsdansare med flera SM-medaljer avlöstes av den som countrysångerska. Det var som det senare hon vann en talangjakt sommaren 2003. Det blev skivinspelning och en tur till countryns förlovade land, USA.
— Vi var bland annat i Bakersfield, där den legendariske Buck Owens har sitt Crystal Palace. Det är helig mark för countryälskare och hans band "The Buckaroos" spelar där varje helg. Jag gick fram för att önska några låtar och då bjöd de upp mig på scen för att sjunga. Det blev stående ovationer, så jag fick sjunga några låtar till. Dagen efter kom Buck Owens själv dit och vi hälsade. Det kändes stort. Men han var så skröplig redan då att han inte stannade så länge. Men jag fick en stående inbjudan att komma tillbaka.

Sånt känns förstås bra, så när Camilla Patulski kom hem till Sverige igen jobbade hon vidare på sin sångkarriär. Numera har hon kontrakt med Last Buzz records i Göteborg med namnkunniga artister som Pelle Lindberg och Bluesblasters och Sven Zetterberg i sitt stall. Och denna gång ska skivan få professionell distribution.
— Den första cd:n sålde vi bara på konserter. Men den spelades en hel del i radio och singeln låg etta på countrytrackslistan i flera veckor.
Inte dåligt för en skiva som inte fanns att köpa i skivaffären. Det gör att Camilla Patulski nu hoppas på det stora genombrottet.
Fortfarande är det country som gäller.
— Jag började när min sånglärare Kristina Nilsson i Helsingborg dog och nu blir det ingen mer opera för mig. Men en skolad röst håller bättre, även om sångsättet nu är helt annorlunda, säger hon.

Numera skriver hon egna låtar, både text och musik. Och hon har ett nytt band. De kallar sig "PatC Miller and her Five aces". De fem ässen var garvade och samspelta sedan tidigare. Bland annat ingår förre Wilmer X-pianisten Mats Bengtsson.
— Det är ett jättebra gäng. Vi förstår varandra så bra. Vi träffades när deras sångare hoppat av. Tillsammans spelar vi lite mer gammaldags country än jag gjorde tidigare. På 1940- och 50-talen var country mer rock 'n roll. Vi har tagit det bästa från den, bland annat spelade vi in alla instrument samtidigt, satte lite eko på rösten och hade gamla förstärkare, som ger lite skräpigt ljud. Det är också mycket gitarr och rytmer. Till det lägger vi modern inspelningsteknik och nyskriven musik och text.

Bara tre av låtarna på cd:n "My hearts on fire" är covers. Själv har Camilla Patulski/PatCMiller skrivit sju och resten har skapats av Eva Eastwood.
— Hon gör jättebra låtar. Andra jag beundrar är Dolly Parton. Hon är den absolut största countrystjärnan någonsin. Jag tycker också om legendarer som Johnny Cash och Patsy Cline.

Kanske är det därför Camilla Patulski blivit PatC Miller. Tidigare kallade hon sig Country-Camilla, ett namn som knappast fungerar utomlands. Nu hoppas hon på många spelningar. Den första efter skivlanseringen blir i Hålanda utanför Göteborg. Dessutom är en inbokad i Stockholm i april.
— Det svåra är att svenska arrangörer vill veta exakt vilken stil man har. Eftersom vi har en rätt egen stil är det svårt. Men det är bara här hemma som de är så kinkiga. Kommer man till Danmark och Norge bryr de sig bara om ifall det man gör är bra.

En framtidsdröm är att få spela på Viva Las Vegas-festivalen i USA.
— Det är som Vallåkraträffen med bilar och musik fast mycket större och mycket trevligare. Men det vore också kul att få spela på Helsingborgsfestivalen. Senast jag sjöng i Helsingborg var på H99:s stora scen. Det var något ur en Mozartopera!

Länk: www.patcmiller.com