Lightnin' Moe (Danmark)

Göteborg Blues Party 2005
Foto © Vanja Fridhammar
Album
Rock'n'Roll Baby
Undercover Lover

Pressrelease skriven av Christer Fridhammar inför skivsläppet på Last Buzz Record Co. i december 2003 av
Lightnin’ Moe and his Peace Disturbers – Undercover Lover
BUZZ-8037

Danska fridstörare knackar på

Skivomslaget visar ett snapshot från en bardisk: en lapp med gatuadressen 345 South Beach och anvisningen ”använd bakdörren hälsar Mary D”, en nyckel, ett glas förstås – och så ett munspel. Ett munspel? Jo, det handlar faktiskt om blues! Från Chicago? Los Angeles? Nej inte exakt, det är en rykande färsk platta från Danmark!

En rökig bar sent en lördag: ”Lightnin' Moe” tränger sig fram i publiken medan han pumpar ut ett långt mörkblått solo ur sitt munspel. Den unge gitarristen ”Lefty” flinar lyckligt och fyller i med vassa fraseringar eller tunga boogieriff, den lilla förstärkaren uppskruvad till kokpunkten. Bakom honom driver ”Planet” och ”Jumpfoot” på hänsynslöst med ståbas och trummor. Publiken gungar, svettas, jublar. Chicago? Nej, fortfarande Danmark. Eller kanske Sverige, Norge eller Tyskland.

”Lightnin' Moe” heter egentligen Morten Stenbaek: sångare, sångförfattare, munspelare och ibland gitarrist i det danska bandet Lightnin’ Moe and his Peace Disturbers. De andra fridstörarna är Kasper ”Lefty” Vegeberg på sologitarr, nyaste medlemmen Peter ”Planet” Dunvad på ståbas och Tim ”Jumpfoot” Petersen på trummor.

Ett band som inspirerats av den svarta musikscenen i 50-talets Amerika. Själva kallar de musiken ”Good old house rockin’ blues” – fast en entusiastisk recensent i amerikanska tidskriften ”Blues Revue” kom på etiketten ”dance-hall blues-a-billy”. En sak enas alla som hör dem om: det svänger, det svänger något grymt.

Respekterade ”Blues Revue” skrev mycket mera (om förra plattan, “Things Go My Way”): ”Moe är en duktig sångare och hans munspelston är den mustigaste i branschen. Bästa spår: den atomdrivna instrumentalen "Greazeball" och Moes kärleksfulla behandling av Roosevelt Sykes "West Helena Woman". De här killarna borde turnera i Staterna.” Man undrar vad de tänker skriva om den nya?

Inspirerade av amerikansk musik är bandet onekligen, men de flesta sångerna de spelar har Morten ändå skrivit själv. Under åren har bandet presterat tre CD: ”Nothing Seems To Satisfy” (1998), ”Take It Easy Baby” (1999) och ”Things Go My Way” (2001). Och nu i november kommer en fjärde CD: ”Undercover Lover”. Last Buzz Record Co. heter skivbolaget och ligger i Göteborg. Och de göteborgska bluesdiggarna har Morten och hans band redan hunnit imponera på. I juni i år spelade de på Göteborg Blues Party i Slottsskogen. En riktig kioskvältare – om det nu funnits någon glasskiosk att välta. De rosa flamingofåglarna lär ha trampat takten på ett ben.

Göteborg kommer att få återse de danska bluesmästarna: de lär vara tillbaka i januari 2004. Och de tänker inte använda bakdörren.

Länk: www.lightningmoe.dk