Joe Fournier (Kanada)
Vi (och Dusty Records) har endast rättighet att sälja Dusty Records CD inom Europa. Gäller INTE CDn "Rants..."

Joe Fournier på Gotebar, Göteborg den 10 oktober 2008: Ett "Country Corner"-arrangemang av Janne Andersson (Dusty Records) och Karin & Maria Forsman (Pilgrim). Olle Schelander i bakgrunden stödde på gitarr och sång. Dessutom ingick Anders & Eric Olausson i bandet - som alltså bestod till 3/4 av The Remedies
Foto: Vanja Fridhammar
Viktor Ander intervjuade Joe Fournier på turné - publicerat i Sundsvalls Tidning 5 oktober 2009
Joe Fournier är en kanadensisk folkartist som ger ut skivor på ett litet svenskt skivbolag. Nu är han på Sverigeturné med sitt band och i morgon uppträder de i Söråker Folkets Hus.

– Vi kommer spela bra musik och se till att folk har roligt, säger han.

Efter att ha vuxit upp i norra delen av Kanadas Ontario-provins flyttade Joe Fournier till Toronto. Där jobbade han i flera år inom den lokala musikscenen, bland annat som producent och musiker i olika band. Men det var inte förrän år 2001, när han hunnit passera 40 års ålder, som Joe Fournier släppte sin första egna skiva.


– Jag tror att det var min medelålderskris. I stället för att köpa en sportbil eller skaffa en ung flickvän bestämde jag mig för att ge ut min egen musik.

Förutom att sjunga spelar Joe Fournier gitarr, bas, trummor, mandolin och en rad andra instrument. När han spelar in sin musik använder han en egenbyggd studio hemma i Kanada, och det färdiga materialet ger han ut på göteborgsbaserade Dusty Records

Album
Rants, Rockers and Ruination (2013)
Truth & Twang (2009)
Dirt Road Joyride (2008)
Three Chord MacGyver (2005)
Whiskey Stars (2003)
Raw Sugar Shed (2002)

– De fick tag på mig och sa att de ville ge ut min musik i Sverige. Jag trodde inte de menade allvar först, men efter ett par månader var jag helt plötsligt på väg till Sverige för att göra en turné, säger han.

I dagarna släpptes Joe Fourniers femte album Truth and Twang, och nu är han ute på Sveriges vägar igen. Med sig har han ett band från Göteborg som han kom i kontakt med genom Dusty Records.

– De här killarna är duktiga musiker som verkligen kan den här typen av musik. Vi låter riktigt bra tillsammans, och jag skulle gärna ta med dem hem till Kanada.

Joe Fournier beskriver sin musik som en blandning av många olika influenser, från folkmusik till blues och country.

– Ärlighet inspirerar mig. Musik där musikerna är i centrum, inte inspelningstricken. Jag gillar mycket äldre musik, men jag gillar ny musik också. Så länge den är ärlig, säger han.

Under konserten i morgon kommer Joe Fournier spela låtar från alla sina album, och han utlovar en underhållande show.

– Det kommer att bli många häftiga nummer. Vi har med oss ett hemmagjort kanadensiskt folkinstrument som kallas för The ugly stick. Alla kommer att ha en bra kväll och få se något som de inte ser så ofta.


"Om ni, som jag, letar efter country med bitska gitarrer, honky tonk känsla och rockabilly i bagaget då måste ni leta upp Joe Fournier." - Mats Olsson, Expressen.

Jag (Christer Fridhammar) hörde Joe på Dusty Records Countrygala i november 2006 och skrev:
Joe har en formidabel katalog av egna sånger att välja från. Lika stark lyrik som musik. Redan andra låten, "All About Irene", blev en riktig showstopper, följd av underbart vemodiga och självironiska "Mild Side Of Life". Och så en låt om att han inte gillar japanska bilar som "Subaru / Kids today don't have a clue / Nothing but a V8 will do". Och en annan spydigt kallad något i stil med "My Baby's Got A Bad Record Collection" som bl.a. konstaterade att taskiga skivsamlingar inte är så bra för potensen. Halvvägs igenom spelningen gjorde Joe ett par solonummer ensam med gitarr: "Joe's #1 Hit Record Plan" med elegant fingerspel och en stiltrogen "Lovesick Blues", Hank Williams hit.

Lite duospel med Olle också, och så in med hela bandet igen och underbara "Darlene (Don't Wear That Dress)" i en sanslös version där Joe inledde med riffet från surflåten "Pipeline". Och Olle fick tillfälle att glänsa på tufft distad rockgitarr. Ja, det här blev en lysande återkomst för Joe: countryrock och rullande rock'n'roll som skulle gjort själve Springsteen glad. Och när jag tittade på Joe, skäggig rocker med Telecaster på magen, kom jag att tänka på Gary T'To. Den populäre New Jerseyrockaren som man hörde så ofta på stan för massor av år sedan. Gary T'To hade nog gillat det här skarpt. Och det gjorde alltså jag med. Fem stjärnor (självhäftande "Whiskey Stars") till Fournier & Co.


Artister som kanadensaren Joe Fournier ska ses live på en liten bar. Det är också där jag lyckats pricka in honom på en Sverigeturné 2003!

Fre 31/10 2003 KoM musikbar, Göteborg
Välkommet transatlantiskt besök av Joe Fournier: kanadensisk countryrockare med ny CD ("Whiskey Stars") på Göteborgs entusiastetikett Dusty Records. Och som visade sig vara varm, glad, självironisk, proffsig - och ruggigt bra på gitarr. Och vilka sånger han skrivit! "My Baby Drives Fast" om flickvännen som kör bil som en galning, en annan om ex-frun som VAR en galning, "Whiskey Stars" om whiskysorten från vars etikett man kan plocka loss självhäftande stjärnor (och snart är hemmet täckt av dem!), om att "Country Music's Gone To Hell" - plus inlevelsefyllda tolkningar av andra artisters låtar, bl.a. Johnny Cashs "Ring Of Fire" och en sorglig fängelsesång signerad Merle Haggard.


Tis 4/11 2003 Jamesons, Göteborg
Joe igen, denna gång med förnämlig kompgrupp av local heroes: Olle Schelander på gitarr och sång, Anders Olausson bas och Eric Olausson trummor. Alltså 3/4 av The Remedies. Och om nu "Country Music's Gone To Hell" som Joe sjunger så märktes det inte den här kvällen. Rough & tough, inget Nashville-mesande - och det var bara SÅ tydligt hur mycket Joe njöt av att få ösa på lite med elgitarren. Vilket också Olle fick utrymme till att göra: fräck rullande Telecaster picking både här och där. Ungefär samma repertoar som på KoM, men givetvis tyngre och röjigare. Mycket folk, entusiastisk dans - och Joe bjöd på begäran på refrängen ur Merles "Swinging Doors". Jamesons förvandlades till ett 'honky tonk palace' för en kväll - det får gärna ske igen!

Länk: Joe Fournier
Gillar du Joe Fourniers musik? Lyssna också på musiken nedan!
Pat Huggins Bjurman Steve Phillips