Jacob & the Jackals (Sverige)

Jacob Steinwall sång/gitarr och Sven Andersson bas på Göteborg Blues Party 2 juli 2005.
Foto © Vanja Fridhammar

Nytt album "Breaking the spell"! Det innehåller 12 nya spår med aggressiva rytmer och rykande slidegitarr. CDn är producerad av Göran Svenningsson (tidigare i ex. The Instigators) och bjuder på gästspel från Ulf Sandström (Jump 4 Joy), Stefan Dafgård (Jim's Combo, Svensson & Dafgård) och Jakob Norgren.
Album
Breaking The Spell (2009) 99:-
South From Memphis (2007) 99:-
Jacob & the Jackals (2005)
Spela blues på trio, det brukar vara svårt. Men de här Schakalerna fixar det helt övertygande. Jag har inte sett dem SÅ många gånger, men varje gång har jag varit imponerad. Som första gången i juni 2004 på lilla KoM i Göteborg (se mina rader nedan), eller på Göteborg Blues Party i Slottsskogen 2005. Det var många besökare på bluespartyt som rankade Jacobs set bland de allra bästa framträdandena. Glöd, entusiasm - och (förlåt uttrycket) snortajt spel. Sedan bländade de i mars 2009 på musikkrogen Jazzå. Och på...

Jacob har förmågan att kommunicera med sin publik, inte bara stirra ned på sina vackra boots. Och dessutom talang för att skriva eget material. "South From Memphis" från 2007 innehåller faktiskt uteslutande eget material.
JACOB & THE JACKALS: fre 11/6 2004 på KoM musik & bar, Göteborg
Jacob Steinwall sång & gitarr (gärna slide), Sven Andersson bas, Totte "Skalman" Salonen trummor.

Ung och kaxig (i positiv mening) trio från Vetlanda med hatt- och tatueringsprydde Jacob vid mikrofonen. Och vilken röst! Kraftfull, mogen. Det verkar vara en ny våg unga duktiga sångare på gång i Sverige. Det behövs. Fräck gitarrist dessutom - inklusive trippen ut i publiken med l-å-å-ång sladd.

Texas blues och Texas rock, klassiskt T-Birds-stuk, ylande Albert Collinsgitarr, litet eget material - och en överraskande "Jambalaya". Som kanske inte satt sig i sin slutgiltiga form, men det är kul med omväxling i repertoaren. Problemet med just den här typen av trioblues är ju annars att det kan bli aningen enformigt efter ett tag.

Charmigt, självsäkert, proffsig framtoning - och publiktillvänt. Vad kan man mer begära?
Christer (2004-06-13)


Länkar:
www.thejackals.com
www.myspace.com/jacobthejackals
"I Can't Hold Out" live - på YouTube