The Instigators (Sverige)

Foto: Jeanette Larsson
Album
Chaka Chaka

The Instigators upplöstes tyvärr i april 2004. Men minnet av deras spelningar finns alltid kvar. Alltid.
Instigatorerna fick mej alltid att tänka på det klassiska Texasbandet The Fabulous Thunderbirds. Det gjorde faktiskt Bluebirds också, men medan Bluebirds ofta representerade T-Birds rock'n'rol(l)iga sida med en näve skitig blues inkastad så var Instigators snarare motsatsen. The Instigators bestod de sista åren av Göran Svenningsson gitarr, sång, Stefan Dafgård sång, munspel, Magnus Lanshammar bas och Daniel Winerö trummor. Göran hittar man numera (sept. 2006) i Grapeland, Stefan i Svensson & Dafgård, Magnus i Paul & The Blue Delivery - och Daniel har tagit paus. Under den här perioden utkristalliserades The Instigators personliga stil: en mix av blues och rock'n' roll med en hel del eget material. Ni kan ju förstå när ni läser mina recensionsklipp nedan hur mycket jag njöt av deras spelningar!

tis 17/12 2002 på Jameson's Pub:
Ösig comebackgig efter två veckor i New Orleans. De dundrade igång med "I Wish You Would", fortsatte med eget röjigt material och det kändes att INGET kunde stoppa dem - inte ens Görans grava förkylning! En maffegig, jag blir ALLTID glad av att höra Instigators - men tyvärr hann vi bara höra ett set. Dessa väckarklockor, jag har sagt det förr!

sön 29/12 2002 Jazzå, Göteborg:
Nä faktiskt - vi tröttnar aldrig på de här välklädda herrarna. Terminsavslutning på "The Jazzå Home of Fine Music": alla var där, The Instigators hade sina absolut läckraste skjortor, Bernt Andersson log och förgyllde med inspirerat keyboard, cover boy Egon chaka-chakade, "Stuff You Gotta Watch" exploderade igång "le show" - och sen minns vi inget mera... En sån kväll är Jazzå en liten bit av himlen. Instigators rule OK!

mån 28/4 2003 Nefertiti, Göteborg.
Egon 74 - our fave Chaka Chaka man - blev filmstjärna när valda delar av dokumentären "Egon Rules!" spelades in denna magiska kväll. Och Instigatorerna var i absolut toppform med förstärkning av sina kulturella tvillingsjälar Bernt Andersson (piano, dragspel), Palle Alfredsson (sång, munspel), Andreas Lange (munspel) och Bengt Bygren (piano, sång).
Att "Instigators Rule!" bevisades också med all önskvärd tydlighet, och när bandet rullade på som ett galet lokomotiv och Lanshammar stod på huvudet (eller om det nu var basfiolen) undrade man vilket yankeeband som kunde följt dem på scenen med bibehållen värdighet denna kväll. Partyhatten var på: jag skrev inte ned några låttitlar, jag klamrade mej fast i ölglaset.

sön 12/10 2003 Jazzå, Göteborg
Galaföreställning på Jazzå: Instigators uniformt uppklädda i röda Rock'n'Bowl-skjortor från favoritplejset i New Orleans - och inspelning av ytterligare en akt i filmen om Egon. En akt som inkluderade en scen med en mycket nöjd Egon på ståbas. Men kvällens huvudaktörer var givetvis ändå Instigators som originellt nog öppnade med ett akustiskt set. Snyggt och välspelat, men JAG saknade allt Görans vassa elgitarr...

Set två blev elektriskt, Göran glänste och även jag blev mäkta nöjd. Dessutom tog Stefan Sandberg över mikrofon & Telecaster i två låtar. Little Walters "Mean Old World" grep tag ordentligt.

The Instigators & Jazzå är en gyllene kombination. Så ock denna lyckade kväll. Särskilt som de var förstärkta med favvepianisten Bernt Andersson vars pianoklanger alltid ger sånt skönt grädde på moset. Det hade inte varit fel med honom som ständig femte medlem - men jag misstänker att han är färdig med bussturnéernas värld...

Länk: Text & bilder & en intervju med Göran - i våra sidor på fridhammar.com
Gillar du The Instigators musik? Lyssna också på musiken nedan!
Forever Blues Martin & His Rhythm Kings Bluebirds