Harry Banks (Sverige)

Fr.v. Bengt Blomgren, Johan Johansson, Stefan Bellnäs & Harry Banks
Foto: Detalj av skivomslaget, skapat av Jack McGuinness
Album
Time and Mercy

Vi är väldigt glada över att få välkomna Harry Banks till vår lilla Record Mail Order! En sympatisk gentleman med rötterna i Bolton i Storbritannien, bosatt i Sverige sedan 1977 (tror vi). Sångare, gitarrist, låtskrivare, bluesman. Hade tidigare bandet Harry Banks Buzzers som gav ut plattorna "Roots, rocks and the devil's music" (2000) och "A Go-Go" (2002). Men det var då det.

Idag frontar han oftast en kvartett: Harry Banks själv på sång och gitarr, Johan Johansson på klaviatur, Bengt Blomgren på gitarr och Stefan Bellnäs på bas och trumma. Rutinerade herrar med rejäla CVn - kanske Bengt 'Bengan' Blomgren med ett förflutet i Totta's Bluesband är för många det mest bekanta namnet. Men laguppställningen kan variera vid livespelningar: ibland är Harry ensam gitarrist, ibland tillkommer Dan Magnusson (Seasick Steve m.fl.) som trumslagare.

Bluesman skrev vi, men Harrys musik är svår att sortera in i ett fack. Hur låter det egentligen? Vi tar på oss tänkarhatten, grunnar och skriver: en dos JJ Cale, en dos Muddy Waters, en dos North Mississippi Allstars. Blandas väl och omskakas. Vid livespelningar, tillsätt även två nypor med The Doors. Mixturen avsmakas och avnjutes.

Redaktör'n skrev några rader om just denna kvartett efter ett glimrande gig i Göteborg i juli i fjol.