Grapeland (Sverige)

Live på releasepartyt 2005: Olle t.v., Göran t.h.
Foto: Vanja Fridhammar

Album
Reality Show

Grapeland hade sitt releaseparty för debutplattan "Reality Show" den 19/11 2005 på Pustervik i Göteborg. Grapeland är väl främst duon Göran Svenningsson & Olle Schelander sång/gitarr, men på scenen denna releasekväll - och även på debutCDn - hade/har de med sig Bengt Bygren på keyboard, och Daniel Winerö på trummor. Dessutom just denna kväll Ulf Widlund på bas.

Läser man på Grapelands eleganta website ser man att en gemensam förkärlek för The Band, Bob Dylan, Neil Young, Steve Earle, Beatles, ELO och Flaming Lips fört dessa ex-Remedies (Olle) och ex-Instigators (Göran) samman. Så nu begriper ni exakt hur det lät! Melodiskt och kraftfullt var det i alla fall: 'Americana' kan man säkert stämpla det som. Ibland rak pumpande gitarr-rock, ibland någon softare ballad med skönt rena klanger. Endast original från (främst) Olles penna. Och har man nogsamt följt vad den pennan präntat ned, från The Remedies via diverse makalösa sångdemos till dagens Grapeland, så vet man att man som lyssnare är i säkra och begåvade händer.

Tuffa gitarrer ja, men inte så många långa solopartier egentligen: sångerna och sången var helt klart i centrum. Olle på mästerlig leadsång så klart och Göran på träffsäker harmoni. Precis som på CDn som jag raskt inhandlade. Den speglade precis konserten (nja, egentligen tvärtom) och rekommenderas självfallet som julklapp till den där rocknörden som tror att han hört allt!

Länk: Grapeland
Gillar du Grapelands musik? Lyssna också på musiken nedan!
The Remedies Martin Gabriel The Ugli Stick