Karin Rudefelt & Doctor Blues (Sverige)

Foto: Promo shot

Nytt album: "Walk The Walk" 2011
"Som tidigare bör du förbereda dig på några överraskningar när du sätter tänderna i vår senaste mix av moderna blueslåtar. Skalan är som alltid bred – från finstämda, avskalade låtar till ångande tunggung med funk och rock influenser. Vi tar ut svängarna – för det är sådana vi är. :-)

Den här gången har vi förmånen att få ha med oss två fantastiska musiker och tillika vänner av bandet – Erja Lyytinen och Brian Kramer. Båda eminenta slidegitarrister och sångare. Erjas slidegitarr hör ni på Angels on my shoulder och Guts to live och Brians sång och slidegitarr på Unknown faith och den akustiska versionen av The room next door."

Album
Walk The Walk (2011)
Magic Brew (2008)
Breakin' The Chain (2006)
No Pain No Gain (2003)

Bluesmusikerna Lennart Olofsson från Sverige och Dan Bindel från Danmark träffades våren 1980 i Växjö. Ljuv musik uppstod.
Dan förde med sig sin slidebaserade deltablues och Lennart sina rötter i den tyngre Chicagobluesen och den vita brittiska 60-talsbluesen.
De lät sina influenser smälta samman till en spännande dekokt. Resultatet blev det kultstämplade bluesbandet Doctor Blues.

En avgörande milstolpe i bandets historia var när bluessångerskan Karin Rudefelt äntrade scenen 1996, och den vokala delen av musiken fick en ny dimension. Numera kallar sig bandet följaktligen ”karin rudefelt & doctor blues”.

Den första fullängd-CD:n med eget material ”No Pain No Gain” kom ut 2003, och fick ett varmt mottagande och fina recensioner i bland annat det amerikanska bluesmagasinet Blues Revue. I och med släppet 2006 av den andra CD:n ”Breakin´ the Chain” fick bandet det definitiva lyftet. 2008 kom den 3:e fullängdaren med enbart eget material; ”magic brew” – en efterlängtad pärla för många bluesdiggare världen över.

I november 2011 släpptes albumet “Walk the Walk”. Medverkar som gästartister gör de internationella storstjärnorna Erja Lyytinen, Finlands Bluesdrottning och ”the Queen of Slide Guitar”, samt den berömde bluesmannen Brian Kramer från Brooklyn NYC, USA.

Bandet räknas till förnyarna av bluesen som genre, och experimenterar gärna i bluesens gränsland – dock med rötterna väl förankrade i den traditionella myllan.

Karin Rudefelt & Doctor Blues är bl.a. representerade med ett antal låtar i "Blues Women Anthology Vol. 1" och "Black & White Blues Collector".

Länkar:
Karin Rudefelt & Doctor Blues
www.myspace.com/karinrudefeltdoctorblues