Blue Magic (Danmark)

Backstage på Notoddens Bluesfestival
Foto © Blue Magic
Album
Magic Fantasy

Pressrelease skriven av Christer Fridhammar vid utgivningen på Last Buzz Record Co. i november 2004
Blue Magic - Magic Fantasy
BUZZ-8040

Efter tre år av väntan – nu är den magiska danska bluesplattan äntligen här

För fem år sedan fick de unga danskarna pris av munspelslegenden Charlie Musselwhite från USA. För tre år sedan spelade de på BB King’s nattklubb i Los Angeles och spelade dessutom in en platta samma år. Nu är den här.

Charlie Musselwhite har gjort, sett och hört allt i bluesväg. Han har levt sida vid sida med Muddy Waters, Howlin' Wolf, John Lee Hooker och Little och Big Walter i Chicago och har själv blivit ett av de stora namnen. Charlie har inte bara vunnit beundran och respekt, han har vunnit ett otal priser också: 15 stycken W C Handy Awards, 6 Grammynomineringar och en massa annat.

Men i oktober 1999 fick han själv tillfälle att dela ut ett pris. Platsen var Köpenhamn, priset var det årliga ”Blues Alive” och bandet hette Blue Magic. Charlie är antagligen inte så lätt att imponera på, men han tog till stora ord när han motiverade priset:
”...en grupp man måste följa upp. De här musikerna har tillfört bluesmusiken sin ungdom och resultatet är dynamiskt! – De spelar inte bara med känsla utan också med attityd och skapar ett tidlöst sound som man lika gärna kan festa till som lyssna till hemma i lugn och ro. Jag är stolt över att ha kommit i kontakt med en sådan fin grupp av unga musiker!”

Han producerade deras demoskiva också. Lyckade turnéer under 2000 och 2001 tillsammans med den amerikanske blues- och soulsångaren Earl Thomas förde sedan Blue Magic runt i Skandinavien, till Italien och Schweiz och över Atlanten till San Diego och till BB Kings nattklubb i Los Angeles. En skivinspelning blev det också som fick titeln ”Magic Fantasy”. Ett band som drar som ett lokomotiv, en kraftfull sångare med soulvibbar, och en rad starka sånger skrivna av blueshjältar som Jimmy Reed, Lowell Fulson, Junior Wells, Muddy Waters och Freddie King (eller snarare Don Nix). Rått, blått och alldeles magiskt.

Sångaren Thorbjørn Risager fick faktiskt priset ”Blues Alive” redan 1997 ur den amerikanske supergitarristen Robben Fords hand och fick också tillfälle att spela med Robben inför två utsålda hus på Mojo Blues Bar i Köpenhamn. Munspelaren Jarno Varsted har även han vunnit priset ”Blues Alive”. Han spelade blues i Austin Texas och Nashville år 2001 - men spelade dessutom samma år i Eurovision Song Contest med schlagerduon Rollo & King. Tvära kast. Heine Andersen på gitarr har öppnat för Junior Wells och Canned Heat, och trumslagaren Asmus Jensen som står för det obevekliga gunget tillsammans med Søren Bøjgaard på bas har bott i Austin Texas och där spelat med musikereliten på legendariska bluesscenen Antones.

”Magic Fantasy” har legat på hyllan outgiven sedan 2001, och Thorbjørn Risager har nu ett nytt band, Blue 7. Men inspelningarna har mognat som ett fint vin, och framgången i Sverige för danska band som Lightnin’ Moe har under tiden öppnat många svenska bluesentusiasters öron för den blå musiken från andra sidan sundet. Lightnin’ Moes CD “Undercover Lover” på Göteborgsetiketten Last Buzz är ett paradexempel och här kommer alltså Blue Magics “Magic Fantasy” på samma bolag. Äntligen. Magi som sagt.


’Årets Danske Blues Navn 2005’
Sangeren, guitaristen og sangskriveren Thorbjørn Risager blev årets modtager af Copenhagen Blues Festivals bluespris ’Årets Danske Blues Navn 2005’.

Thorbjørn Risager markerede sig for alvor på den københavnske bluesscene sidst i ’90’erne. Han vandt flere talent-konkurrencer, i -99 med bandet ’Nighthawks’, hvor den amerikanske superguitarist Robben Ford sad i dommerpanelet og producerede bandets CD-indspilning, og igen i 2000 med bandet ’Blue Magic’, med den amerikanske mundharpe-virtuos Charlie Musselwhite som dommer og CD-producer.

Siden er det gået slag i slag, og med sit band ’Thorbjørn Risager Blue 7’ har Thorbjørn slået sit navn fast som en mere end habil bluesguitarist og som en af Danmarks og Skandinaviens bedste unge bluessangere med en forfriskende og kraftfuld stemme, der placerer ham som en af tidens ypperste traditionsbærere i dansk bluesmusik.

Thorbjørn har tydelige rødder i 50’ernes og 60’ernes blues og R&B, og hvad enten der fortolkes favorit-klassikere eller originale numre, præsenteres musikken i overbevisende og flotte arrangementer, som gerne krydres med en god gang New Orleans Secondline, og frem for alt, med indlevelse, nerve og sjæl.

Thorbjørn Risager er meget aktiv på live-scenen både herhjemme og i udlandet, hvor han optræder med sin septet, med sin kvartet og sin duo med Emil Balsgaard, som han nu har spillet fast sammen i 12-13 år.

Thorbjørns og Blue 7’s debut CD, ”Live 2004”, som hovedsageligt består af eget originalt materiale, viser et band og en frontman, som med talent, kunstnerisk og professionelt håndelag og stort personligt engagement vil præge den danske bluesscene i årene fremover.

Med venlig hilsen
Copenhagen Blues Festival


Länk: Thorbjørn Risager Homepage