Bluebirds (Sverige)

Foto: Vanja Fridhammar (Åmål Blues Fest 2004)

Senaste gången jag såg Bluebirds på scen var ute i skärgården: i februari 2006 på Skaftö Folkets Hus. Kallt ute, men lokalen kokade! Blåfåglarna var förstås på bästa spelhumör och lirade bl.a. "Big Mamou", en grym "Texas Flood" och en sanslöst rå "Oh Baby" där Patric slajdade vilt omkring och Magnus bytte basen mot en Gibson 330. Bluebirds var som alltid coolt visuella: basist och trummis i bowlingskjortor och Patric själv i svart rock'n'rollkavaj i pubtapetsmönster. Klar idolvarning. Sen dess har jag lyckats missa dem på Jameson's Pub i Göteborg (var på semester!). Och nu (april 2008) har bandet förändrats radikalt och gått tillbaka till sitt ursprungliga manskap (bortsett från att Johan Johansson, känd göteborgare, lirar keyboard). Jim & Matti (historiskt sett de 'nyaste' medlemmarna) har alltså dragit sig tillbaka - mot andra band förstås. Och det nya bandet (numera kallat Patric Carlson & Bluebirds) har en färsk CD ute: "Blast From The Past".

Bluebirds från Skövde är/var i vilket fall som helst ett band i den svenska bluesens elitserie. Deras kombination av eget material med amerikanska rötter, stark sång, gnistrande gitarrspel och pulserande rytmer har fört dem långt på vägarna och långt bort över vattnet.

1990 debuterade bandet och Patric Carlson, sång och gitarr och Magnus Jonsson, bas är fortfarande medlemmar fem plattor senare. Bakom trummorna satt tills nu Jim Ingvarsson: inte den ursprunglige trummisen men en veteran med rötterna i Mönsterås Bluesband och The Instigators. Den trion har utgjort stommen i Bluebirds: ett band inspirerat av rock’n’roll från Louisiana, blues à la Texas, rockabilly, tex-mex och soul.

Album
Blast From The Past
Finest Rhythm
& Blues Collection
High Performance
Sweet Jambouree
Oh Baby!
Walkin' On Thrills

Det började alltså i Skövde, men supergitarristen Clas Yngström, ledare för bluesrockande Sky High, imponerades tidigt och hjälpte dem med kontakter som resulterade i en demoinspelning hos Studio Mox i Danmark. Det skulle bara blivit ett par spår egentligen, men producenten och studioägaren tyckte det blev så bra att de ville ha mer. Det blev till och med så bra att Bluebirds vågade presentera inspelningarna för skivbolaget Last Buzz i Göteborg. Det resulterade i debutplattan ”Walkin’ On Thrills” 1997 och hjulen började rulla ordentligt. ”Home On Wheels” som Patric sjunger på samlingsplattan.

Det blev Skandinavien runt, Europa, till och med Australien och Kalifornien, massor med spelningar och uppmärksamhet. I amerikanska ”Live Magazine” skrev man: ”Jag greps av det ironiska i att höra ett band från Sverige spela amerikansk bluesmusik bättre än nästan alla andra band jag hört tidigare.” Och när radiostationen 101FM/Blue Country i Australien recenserade CDn ”Sweet Jamboree” tyckte de att inspelningarna av andras sånger var bra men ”hjärtat och själen ligger i de låtar de skrivit själva”, att ”de här killarna blir bara bätttre och bättre” och att om man gillade de tidigare plattorna så skulle man älska den nya.

T.o.m. en viss Bert Karlsson fick upp öronen för bandet. Bluebirds blev erbjudna en sång tidigare inspelad av Eddie Meduza som man nu spelade in under titeln ”Sweet Jamboree”. Bert undrade vad det egentligen var för musik Bluebirds höll på med. ”Rock’n’roll!” svarade bandet. ”Bra, för blues är bara skräp”. Bluebirds log i smyg.

Hittills har det blivit fem fullängds-CD: ”Walkin’ On Thrills” 1997, ”Oh Baby!” 1999, ”Sweet Jambouree” 2001, ”High Performance” 2003 och "Blasts From The Past" 2008. Plus ”Finest Rhythm & Blues Collection” som utkom 2004 med ett urval spår från de tidigare plattorna men också med en del andra godbitar.

Länk: Bluebirds
Gillar du Bluebirds musik? Lyssna också på musiken nedan!
Martin and His Rhythm Kings The Instigators Paul & The Blue Delivery