Bjurman (Sverige)

Ola Bjurman på Konstepidemins Dag, Göteborg 2005. Foto © Vanja Fridhammar

Ny CD december 2008: "Fogerty Files"!
Musikjournalisten Lennart Persson skriver: "Ge Ola Bjurman en medalj! Precis när flera generationer coverband har malt sönder John Fogertys alla Creedence-låtar tar han och gitarristen/producenten Peter O Ekberg ett nytt grepp på de gamla låtarna. Den rekommenderas varmt."
Album
Fogerty Files (2008)
Be For Real (1996)
Slowstarter (1998)
har vi INTE i vår katalog. Med musiker som Bengt Blomgren, Nikke Ström, Tomas Olsson, Mats Ronander m.fl. så hoppas vi optimistiskt på en återutgivning. Info om den ursprungliga plattan.
Låten "Jessie" kan ni höra här på MySpace.

OLA BJURMAN & La Banda: sön 15/5 2005 på Jazzå, Göteborg
Nikke Ström - Fenderbas, Bengan Blomgren - Gitarr, Tomas Olsson - Trummor, Bernt Andersson - Keyboards, Munspel, Dragspel, Ola Bjurman - Sång, Gitarr

Bjurman är förvisso en grym J.J. Cale-tolkare. Och ett stort Cale-skt lugn låg också över första halvlek. Andra halvlek glödde mera och visst är det ett maffigt gäng som kompar honom. Flera av herrarna ska snart åka över till USA och bl.a. lira på 'Dylan-dagarna'. Det här måste ha varit det perfekta repet för det stuket!

Han inte bara sjunger bra, han Bjurman: mörkbrunt och lite lagom raspigt. Han har god låtsmak också. "I'll Make Love To You Anytime" (J.J. Cale), "Poncho & Lefty" (Townes Van Zandt), Elvis klassiker "Mystery Train" och "Absolutely Sweet Marie" (Dylan) var riktiga pärlor. Och han har som sagt god smak när det gäller att välja kompmusiker. Den här kvällen fastnade jag nog främst för Bernts intensiva munspel. Där glödde det inte bara: det brann.

"Det här var mycket C Von-måndag" sa' ett av stans yngre gitarräss som hade lyckat tränga sig ut på gatan för att torka svetten från pannan. Så sant. Man fick lätt flashbacks till Totta's Bluesbands kvällar på sin legendariska Linnékrog. Där numera Prinsen ligger - men minnena har vi ju kvar.
Christer 2005-05-16


BJURMAN: tor 21/12 2006 på Karlson's Garage, Göteborg
Karlson's Garage är en riktig kvarterspub, charmen sitter sedan länge i väggarna och Anders bakom disken har järnkoll på musik. Garaget hade en fin livescen för ett antal år sedan: mången måndagskväll satt man där och diggade Ola Bjurman - eller The Instigators, Winter och andra av Linnépublikens favoritband. Idag är spelningar där sällsynta, ljudpolisen har slagit till där också, men ut ur det blå fick man chansen att lyssna på Ola kompad av 3/4 av legendariska Gin House Bluesband ('67 - '70). Alltså Kjell Jansson på bas: jazzkompositör och basist som f.ö. kompade Totta Näslund på några av hans sista turnéer. Gunnar Pettersson som också var Totta's Bluesbands förste trumslagare. Och Bengan Blomgren, förstås.

'Bjurman' är alltid synonymt med fin sångröst och bra låtval. Bob Dylan ("Senor", "Man In The Long Black Coat") och Daniel Lanois färgar musiken och stämningarna, och det är mycket av den blå färgen i Bengans gitarrspel. En Bengan i praktslag denna kväll (som så ofta). Överraskande låtval: "One Way Out" i ovanlig men fräck rytm. Tyvärr kom vi sent och missade godbitar, det förstod vi.
Christer 2006-12-22


För att få lite bakgrund så citerar vi Bjurmaninfo från websiten Nöjestorget:
"Ola Bjurman är född och uppväxt i Borlänge i Dalarna. Började spela och sjunga redan som barn och har som vuxen helt ägnat sig åt musik. Han började tidigt i ett antal lokala band i Borlänge. Under flera år var han sångare och gitarrist i Dalagruppen Åhman Bänd. Efter detta var han tillsammans med Clas Yngström, från Sky High, sångare i deras gemensamma projekt som kallades Dalaupproret. Under åttiotalet kom Ola i kontakt med Tottas Bluesband från Göteborg och kort därefter inledes ett samarbete med basisten Nikke Ström och gitaristen Bengan Blomgren ur nämda band. Detta gjorde att Ola flyttade till Göteborg och tillsammans med dessa musikanter och trumslagaren Tomas Olsson från Bandmaskinen bildade gruppen Bjurman Band. Efter att ha släppt sin första CD-skiva under tiden i Dalarna ( Be for real ) blev det nu dags att släppa nr 2 ( Slowstarter) tillsammans med dessa nya musiker. Många spelningar och samarbeten med andra artister under 90:talet grundlades när Ola tillsammans med Nikke, Bengan, Tomas och gitaristen Lasse Wellander satt som husband under flera somrar på Resturang Havsbadet i Lysekil, då under namnet Hot´n Tots. Mats Ronander, Peps Persson, Louise Hoffsten, Mikael Rickfors, Sanne Salomonsen, Tommy Körberg, Plura Jonsson och Papa Dee. Är några av de som var gästartister."
Länkar:
Ola Bjurman på MySpace
Ola Bjurmans blogg
Gillar du Bjurmans musik? Lyssna också på musiken nedan!
Pat Huggins Joe Fournier Steve Phillips