Benyam Lemma
Benyam & The Bullydrops (Sverige)

Bild från häftet i "For The Love In My Neighbor's Eye"
Album
Benyam Lemma: Guiding Light (2011)
Benyam & The Bullydrops: For The Love In My Neighbor's Eye (2009)
GUIDING LIGHT är den efterlängtade uppföljaren till for the Love In My Neighbor's Eye som Benyam släppte våren 2009 tillsammans med sitt dåvarande band "the Bullydrops". Den här gången är Benyam omgiven av ett nytt gäng musiker vilket fått till följd att plattan har lite andra influenser.
-"Om vi sneglade åt jazz/soul/pophållet förut har vi kanske fått lite mer rock i blicken nu," säger Benyam själv om soundet på nya albumet.

De nya låtarna är skrivna under en period då Benyam har hunnit bli pappa, vilket naturligtvis satt sin prägel på låtskrivandet. Tydligast i låten At play (Marvin's theme), som är en hyllning till den lekfullhet sonen lockar fram.
Kampen för att få Dawit Isaak frisläppt har också engagerat Benyam under flera år och spår av detta kan bl a höras i det upprörda spåret Landlord och i det bittra numret Annie says.

Guiding Light är inspelad i Studio Epidemin i Göteborg och producerad av Benyam och Henrik Cederblom. Medverkande musiker är bland andra Anders Augustsson (gitarr), Johan Johansson (klaviatur) Stefan Bellnäs (bas) Chris Montgomery (trummor) och Harriet Ohlsson (Oh, Harry) gästar på singelsläppet In Time.

Guiding Light släpps 27 oktober (2011) i alla större butiker och på nätet. (citat från PromoMaterial)

Om FOR THE LOVE IN MY NEIGHBOR'S EYE (2009)
Ytterligare en efterlängtad platta! Bandet började spela ihop redan 2004 och det har gått några år sedan jag skrev rapporten nedan om Benyams gig på en av Matteo Kopachs Jameson-kvällar. Det var ingen slump att jag var där: Matteo hade entusiastiskt beskrivit bandet för mig. Och han hade (som vanligt) rätt.

Men nu är alltså CDn här: med uteslutande Benyams egna låtar och i hans egen utgivning. Jag är dålig på att etikettera, men vad sägs om poppig soul färgad av blues och reggae?

Benyam har alltid omgivit sig med högklassiga musiker. Här hittar vi Mats Eriksson gitarr, David Bäck och Matti Ollikainen klaviatur, Victor Furbacken bas och Chris Montgomery trummor. Blåsarna Anders Bäck, Samuel Olsson & Markus Ahlberg. Tungt.. Och på sång Benyam Lemma Eriksson - så klart! Hör dem på St. Georges Pub, minns dem från Jamesons!
BENYAM & THE BULLYDROPS: tis 25/10 2005 Jamesons, Göteborg
Benyam Eriksson sång, munspel, gitarr, Mats Eriksson gitarr, David Bäck keyboard, Anders Bäck altsax, Fredrik Kjellgren bas, Erik Bodin trummor/kör

Den här sympatiska konstellationen har uppenbarligen uppstått ur torsdagsjammen på The St. George Pub i Masthugget. Och jammigt och lite trevande startade man kvällen med just en tribut till sin födelseplats: "Up On St. George". Sen lossnade det och Benyam log lyckligt och radade upp bekantingar som Sam Cookes "Somebody Have Mercy", soulhitten "Something You Got" och The Rascals summer-of-love-hit "Groovin'". Men framför allt sina egna välskrivna (och välsjungna) sånger: gärna stämningsfyllda ballader med en mer eller mindre tydlig touch av reggae. Själv fastnade jag främst för "No One Moves Me": ett absolut mästerverk där Mats dessutom satte ett fint gnistrande solo på sin blankröda 335:a.

En tisdag på hög nivå med ett otroligt svängigt och proffsigt band när man fått upp värmen. Granna solon haglade från alla håll & kanter och helheten gav mig nästan en 'Steely Dan goes reggae'-känsla. "Det låter som ett sånt där Saturday Night Live-band", sa' hustrun, och det var uteslutande positivt menat. De här herrarna har ju gedigna meritlistor från den moderna jazzvärlden, från världsmusiken - och från banden Cherrybombs och Mo Blues, Benyams bror Daniels nuvarande och tidigare band. Hoppas att de får tid att göra fler sådana här gigs - och hoppas att Benyam får tid att skriva ihop en "Down At Jamesons" också. Det vore Matteos satsningar värda!
/Christer

Länkar:
http://www.benyamlemma.com/
www.myspace.com/benyamlemmaeriksson
www.myspace.com/bckbrothers
(om Bäck Brothers och musikkvällarna på St. George)