Reaktioner på "Redaktör'n tänker till på bluesscenen i stan.
Del 1: Hur mår den egentligen?" 2010-11-25
Göran Larsson     2010-11-27

Tack för en synnerligen bra krönika på GigKalendern. Jag antar att ditt syfte är att belysa problematiken med ett sakta minskande utbud av "blues" i Göteborg, ett utbud som borde vara större, mer varierat och lättillgängligt med tanke på alla de bra musiker som passerar igenom sammanhanget lokalt.

Mitt synsätt är att bluesentusiasterna och kompisgänget är (i stort sätt) ett och samma och att inom denna gruppering finns det ingen egentlig strävan att "öppna upp" för andra personkategorier än det som ingår. Jag tror inte att detta på något sätt är uttalat men drivkraften saknas.

Låt mig exemplifiera med Jammet - samtidigt som det är ett öppet evenemang (det måste det vara) så finns det en mindre krets som har en större gemenskap än själva evenemanget. Detta kan göra det svårt nybesökare att våga ta sig in. Detta är ingen kritik mot jammet i sig utan bara en spontan reflektion. Den tidsmässiga begränsningen ställer ju också till det.

Jag tror att Bluesföreningen fungerar lite på samma sätt. Man kör med säkra kort för en trogen publik (som nästan alltid ser likadan ut). Ingen utveckling här heller.

MEN - en problematik som jag ser är att bluesen i Göteborg är geografiskt starkt förankrat i 1 (!) stadsdel, Linné. Om det sker ett bluesevenemang i stan så kan man ställa det i direkt relation till Linnéstan och i grund och botten det "kompisgäng" som bär upp detta system.

Vad krävs det då för att bryta detta mönster?
1) belysa problematiken (vilket du gör)
2) hitta fler musikscener som fångar upp en annan publik - när spelades det blues på Avenyn senast?
3) våga (riktat till GBG Blues) ta fram artister som uppskattas av andra än den trogna publiken.

När det gäller krögarna så är dom ett kapitel i sig - men det vore kul om någon verkligen ville satsa på bra live-musik. Jag saknar scener typ Dojjan, Gillestugan, Jazzhuset och hoppas att någon vill satsa i detta segment.

Vi Hörs
Göran


Janne 'Kvarnis' Kvarnström     2010-11-26
Läser med intresse ditt inlägg om GöteborgsBluesens lätt vacklande?? hälsa. Här kommer lite reflektioner, högst personliga och dom ska tas för vad det är, lite svammel bara från en förkyld gammal gnu...

Göteborgs Bluesförening gör ett fantastiskt jobb med bra spelningar och ett Bluesparty som är en stor succé. Belparc har jag tillbringat många ljuvliga stunder på, kanonställe på många sätt. Men kan det finnas bättre alternativ? Skulle Trädgår'n funka?? Väg för och nackdelar...

Några spelningar på Musikens Hus i år, och kanske också förra året, har varit lite glest frekventerade. Varför? Ibland samma gamla band som folk har hört flera gånger, kan vara EN förklaring? Kanske kan man dra ner på antalet spelningar? Behöver inte vara spelning varje månad.

Vissa Amerikanska artister drar, skulle själv inte haft något emot att se Jimmie Vaughan ex. vis. Ta svenska band om dom är med och står för fiolerna när man inte förmår att locka publik. Har sett alldeles för många spelningar med dyra band som inte drar ett smack!! Klipp håret o skaffa ett jobb som man sa förr! Det behöver fan inte Jimmie Vaughan göra...

Sen tycker jag att man ska ta sig en funderare i styrelsen: Plingplong eller Party? Det vill säga jetplans-hitkörd snubbe från Amerkat plonkandes på cigarrlåda eller hårdsvängande Herrar Ollikainen och Ingvarsson i vilken God Damn Combo som helst!!. Välj själv!

Musikens Hus är ett fräckt ställe när det är fullt av festsugna bluesmänniskor, rätt svårslaget i Europa för den här typen av musik om jag får lägga fram en vågad teori. Tjejerna och killarna i barer, garderober mm är hur sköna som helst. Men hur är det med övrig personal? Det är viktigt att folk, oftast rätt vuxna människor, känner sig välkomna... Kanske dax att se sig om efter ett lite mindre alternativ för vissa events... Kan Jazzhuset vara ett alternativ? Hur är det på Pustervik nuförtiden, också en riktigt bra lokal...

Jazzå kan vi bara vara väldigt tacksamma att vi har. Hur fanken hade det sett ut om inte det guldstället hade funnits?? Kolla banden som lirat där på Söndagskvällar, Holy Shit! Minns en gång, det var på Egons tid, då Svenne Z fiskade upp en havskräfta ur min soppa med en stämskruv på guran. Blev riktigt purken på honom faktiskt. Bra personal, bra mat, bra musik. Var finna denna pralin? Jo på Andra Lång!! Och apropos det här med att sitta hemma. Hrmm! Jotack känner igen det...

Glömmer väl aldrig den enorma insats som Matteo på Jameson gjorde med Ruby Tuesday, var var alla då?? Vi som var där, ibland i alla fall, kunde glädja oss åt att pimpa till en sketen tisdag å det svängigaste, ojojoj!!

Altenativa scener som Galliano, div Pizzerior (vad händer med Gigi's?) är ju bara att applådera allt vad vi orkar, gratis och folkligt så det förslår! En gammel boxare på Vrångö kämpar på med sitt jukejoint. Synd bara att inte en käft från öarna dyker upp... Keep up that good work! Jag skulle vilja se betydligt mer samarbete med NEF, ett underbart ställe!

BluesJam GBG tror jag inte att folk riktigt har fattat grejen med förrän det senaste året. Men det är som med den berömda ketchupflaskan, nu jävlar! Jag talar i egen sak men det är ingen tvekan om att detta koncept lockar bluespubliken, och många andra... Blues är inte finkultur, eller hur? Då ska det vara äkta vara med inlevelse och sväng, kanske tom lite svettigt. Det levererar vi rätt mycket av vill jag påstå. Glad så länge det rullar på... Kombinationen Jazzå och Blusjammet är en formidabel konspiration, eller heter det kombination?

Till Sist; Blues är för mig 100% känsla. Vi har så fantastiskt mycket grymma musikanter i och runt den här stan. Dom har hur mycket som helst av den. Det kan man se på dom när dom spelar... Den känslan kan manifesteras på många olika sätt men trakterad som jag vill att den ska lockar den fram en okomplicerad varelse. Jag vill dansa, kyssas och dricka alldeles för mycket. Men det är jag det...

Janne "Kvarnis" Kvarnström
ps vid skrivandet av dessa rader har jag lyssnat på Deep Purple "Deepest Purple" om det kan vara en förklaring...