INFORMATION OM EN SERIE BLUESPROGRAM I P2 FREDAGAR kl 22 - 24

Hej bluesvänner landet runt!

Här är lite information om en serie på sju radioprogram i P2, som handlar om svensk blues - då och nu.

YELLOW & BLUES
Sju nedslag i historien om den svenska tolvtaktaren, berättad av dem som var med. Sändning i Jazzradions "120 minuter" från och med 4/7 till och med 29/8.

I år är det hundra år sedan den amerikanske kompositören W C Handy råkade få höra en svart man i på järnvägsstationen i Tutwiler, Mississippi, framföra en sällsam musik genom att gnida en metallbit över strängarna på sin gitarr. Handy tog till sig vad han hörde, och gav så småningom ut ett antal låtar som lanserade begreppet "blues" för den amerikanska pianospelande allmänheten. Detta är en av anledningarna till att USA:s kongress har proklamerat år 2003 som Bluesens år, och kanske kan det vara dags att se tillbaka också på den svenska bluesens jämförelsevis korta historia. Det ska vi göra i den här lilla serien på sju program i Jazzradion, sammanställd av Tomas Blom. Naturligtvis har det spelats blues i Sverige ända sedan jazzen anföll på allvar. Tolvtaktaren är ju en hörnsten i både trad och dixie och redan på 50-talet gjorde artister som Povel Ramel och Owe Thörnqvist sina egna varianter av "blues på svenska" om gräsänklingar och korvgubbar. Men om vi håller oss till den mer typiska svarta blues som emigrerade från Mississippideltat till Chicago, så dröjde det ett tag innan den fick fotfäste i Sverige. Det var först någon gång på 60-talet som svenska musiker satte igång att böja toner på elgitarr och munspel, delvis som en följd av popbandsexplosionen som fick ungdomsgårdarnas replokaler att genljuda av glada efterföljare till Beatles och Rolling Stones. Någonstans långt i bakgrunden av den här musiken hördes ekon av riff från Chicagos svarta klubbar, och somliga musikanter sökte sig vidare åt det hållet, upptäckte på olika vägar vad blues kunde vara för någonting, och gav sig musikformen i våld, somliga för all framtid. I programserien "Yellow & Blues" ska vi träffa några av de som var först ute med att göra den här resan. De som kommer till tals är bland andra Peps Persson, Rolf Wikström, Slim Notini, Sven Zetterberg och Eric Bibb. De är alla artister som speglar olika grenar av det amerikanska bluesarvet och har förvaltat det på sinsemellan mycket olika sätt. Men vi ska också titta lite på den svenska ²bluesscenen² under de senaste trettio åren. Blues är ju en musik som i hög grad lever av samspelet mellan artister och publik, helst i livesammanhang. Vad kännetecknar den svenska bluespubliken? Har den förändrats över tiden? Hur har marknaden för spelningar och festivaler sett ut? Vad betyder de talrika bluesföreningarna som är spridda över hela landet? Såna saker ska vi också försöka belysa i programmen, för att ge ytterligare en ingång i berättelsen om den svenska bluesen.

YELLOW & BLUES sänds i Jazzradions "120 minuter", som går i P2 på fredagar mellan kl 2200 och 2400. Någonstans i mitten av sändningen dyker programinslagen upp.
Om ni bor i Stockholmstrakten, sänds en repris av "120 minuter" på söndag i P2 Stockholm kl 1600.

YELLOW & BLUES
Sju nedslag i historien om den svenska tolvtaktaren, berättad av dem som var med.
1. Peps Persson ­ Tjörnarp, Chicago, Jamaica och tillbaks igen.
Sändning fredag 4/7

YELLOW & BLUES
Nedslag i historien om den svenska tolvtaktaren, berättad av dem som var med.
2. Per "Slim" Notini ­ från blues till gospel.
Sändning fredag 11/7

YELLOW & BLUES
Nedslag i historien om den svenska tolvtaktaren, berättad av dem som var med.
3. Rolf Wikström ­ bluesman och visman.
Sändning fredag 18/7

YELLOW & BLUES Nedslag i historien om den svenska tolvtaktaren, berättad av dem som var med.
4. Sven Zetterberg ­ blue-eyed soulman.
Sändning fredag 8/8

YELLOW & BLUES
Nedslag i historien om den svenska tolvtaktaren, berättad av dem som var med.
5. Eric Bibb ­ från New York till Rinkeby och vidare ut i världen.
Sändning fredag 15/8

YELLOW AND BLUES
Nedslag i historien om den svenska tolvtaktaren, berättad av dem som var med.
6. Blott Sverige svenska bluesfans har.
Medverkande: Anders Lillsunde, Jefferson och Pelle Leuf, Stockholms bluesförening.
Sändning fredag 22/8

YELLOW AND BLUES
Nedslag i historien om den svenska tolvtaktaren, berättad av dem som var med.
7. Svensk blues ­ livskraftig eller i behov av stödåtgärder?
Medverkande: Christer Eklund, saxofonist och chef för P2, samt Brian Kramer och Mats Qwarfordt, Stampens bluesjam.
Sändning: fredag 29/8

Trevlig lyssning!

Tomas Blom